Degerfors glädje i Toivonens avsked

Uppdaterad 2022-11-07 | Publicerad 2022-11-06

Degerfors spelar i allsvenskan även nästa år.

Kontraktet säkrades borta mot Malmö FF – i Ola Toivonens sista match.

Efteråt hyllades Toivonen av båda klackarna.

– Superhärligt, säger han med tårar i ögonen.

Följ ämnen
Malmö FF

Det var med blandade känslor som Ola Toivonen drog på sig matchtröjan för allra sista gången. 36-åringen skulle sätta punkt för en lång och framgångsrik karriär. Kruxet var bara att hans pojkklubb Degerfors stod för motståndet – och slogs för sin överlevnad.

PLUS: Stor genomgång: Alla allsvenska spelare utan kontrakt i vinter

Degerfors hade allt i egna händer och så länge inte Varberg besegrade Sirius behövde man inte ens ta poäng mot MFF. Men Varberg slog Sirius med 3–2.

Därmed var all press plötsligt på Degerfors.

Toivonen firade inte

Och det blev dramatiskt.

Hugo Larsson gav MFF ledningen i den 18:e minuten, men i den 37:e kvitterade Omar Faraj till 1–1.

När Isaac Kiese Thelin sedan gjorde 2–1 till MFF i den 61:e minuten innebar det att Degerfors där och då befann sig på kvalplats.

Toivonen var märkbart tagen av stunden och deltog inte i MFF:s målfirande. Minuten efteråt blev han utbytt till stående ovationer.

– Det var speciell att avsluta mot Degerfors i en direkt avgörande match för dem. Man kan spela tuff och säga att man alltid vill vinna, men när jag i halvtid fick reda på att Varberg ledde med 3–0 så … ja, man var väl inte jättesugen på att göra mål, erkänner Toivonen efteråt.

Degerfors klarar sig

Minuter senare kom målet som Degerfors behövde. Rasmus Örqvist höll sig framme och tryckte in 2–2, vilket också blev slutresultatet.

– Otrolig lättnad att se den bollen gå in. Att vi lyckades vända den här säsongen och säkra kontraktet … helt fantastiskt, säger Örqvist i Discovery.

Det innebär att Degerfors säkrar det allsvenska kontraktet, medan Varberg tvingas kvala.

PLUS: Lista: Allsvenskans största floppar 2022

– Det känns surt, säger Varbergs Anton Liljenbäck.

Hyllades av alla

Efter matchen hyllades Ola Toivonen av båda klackarna och videohälsningar spelades upp på jumbotronen. Då brast det för Toivonen och tårarna sprutade.

Han inledde sedan sitt tacktal med att hylla Degerfors.

– Först och främst, stort grattis Degerfors. En otrolig klubb som jag tycker vi som storklubb ska uppskatta. Fantastiskt att ni håller er kvar i allsvenskan – superhärligt, sa Toivonen och fortsatte sedan att lyfta fram sin familj.

– Mamma och pappa, tack för att ni har stått ut med mig. Det har inte alltid varit så lätt, men ni har alltid stått bakom mig. Brorsan och syrran också.

Toivonen avslutade talet med en ursäkt – och uppmaning – till MFF-fansen.

– Till hela staden, folket, supportrarna: Det är bara att be om ursäkt för hur sista säsongen blev. Vi försökte allt vi kunde, men vi fick inte ihop det. Fortsätta att stötta och supporta. Jag lovar, Malmö FF vinner alltid titlar, så oroa er inte. Ha det gött, framåt Malmö!

Köp dina rosa och blågula prylar i Sportbladet Shop här!