”Det var inte snyggt – men jag har förlåtit honom”

Publicerad 2024-02-26

2024 är Jon Dahl Tomasson ny förbundskapten för Sverige.

Men för tjugo år sedan firade dansken ett EM-mål genom att hyscha de blågula supportrarna.

– Det var inte speciellt snyggt, men jag har förlåtit honom, säger Mattias Jonson och skrattar.

En slumpboll hamnade framför dansken som rakade in bollen förbi Andreas Isaksson. Det betydde 2–1 mot Sverige i den stekheta gruppspelsmatchen under EM 2004. Tomasson firade genom att rusa ut mot den blågula läktaren och fira vildsint. Med pekfingret mot munnen hyschade han de svenska supportrarna.

Sportbladet ringde upp Mattias Jonson, viktig spelare för Sverige under mästerskapet, för att höra hur han minns situationen.

Jon Dahl Tomasson hyschar svenska fansen.

– Jag spelade ju i Danmark på den tiden och hade en del personliga kontakter med danska spelare från Bröndby, som också var i deras landslag. Det var speciellt att möta dem, säger han och fortsätter:

– Det var såklart provocerande för oss hur Jon uppträdde med hyschandet. Men ja, Danmark har alltid känts lite som en lillebror så det var kanske därför? Även om de är ikapp och förbi oss nu. Danmark har ju varit otroligt framgångsrika sista åren. Så vi får se vad han kan åstadkomma med Sverige nu. Lite danska influenser kanske kan få rätsida på landslaget?

”Kanske en typisk dansk?”

Han är nyfiken på Tomasson och gillar valet av dansken som ny förbundskapten.

Mattias Jonson.

– Och ja, det är klart att det han gjorde kanske kännetecknande honom lite som person. För det är såklart inte speciellt snyggt att hyscha mot den svenska publiken. Men man måste också förstå situationen där och då också.

Jonson skrattar till innan han fortsätter.

– Annars vet jag inte så mycket om honom som person, mer än hans spelarkarriär och hans lyckade tid som tränare i Malmö FF. Jag vet inte vad jag ska säga... kanske att han är en typisk dansk? Haha. Om Danmark hade vunnit mot oss 2004 hade det kanske känts värre, men nu kan man skratta åt det. För vi gick ju båda vidare.

”Han är förlåten”

Och det tack vare Jonson själv. Den stenhårde kämpen sköt in 2–2 i slutminuterna vilket såg till att Sverige och Danmark gick vidare på Italiens bekostnad.

– Det var höjdpunkten i min fotbollskarriär att göra 2–2 för landslaget i den matchen.

Till sist: Har du förlåtit Tomasson?

– Haha! Jadå. Jag lade ingen större vikt vid det då, och har inte tänkt mycket på det sedan dess. Men ja, på den raka frågan: han är förlåten.

Sportbladet intervjuade Tomasson när dansken var ny tränare för Malmö FF våren 2020. Då frågade vi också tränaren om den klassiska matchen mot Sverige.

Efter matchen sa du följande: ”Jag vet att svenska folket inte kommer att gilla det här, men de bästa lagen i gruppen var Danmark och Italien”.

– Haha, sa jag det? Det var länge sedan. Och jag spelade ju i Italien och skulle tillbaka dit. De hade skjutit mig om jag sa något annat, sa Tomasson och garvade innan han avslutade:

– Sverige och Danmark är som goda vänner, som bröder. Men man slår ju gärna sina bröder. 

Spelet bakom: Så blev Tomasson ny förbundskapten • Sprickan • Slutkandidaterna

Jon Dahl Tomasson gör 2–1 för Danmark mot Sverige i EM 2004.