Var Bergs mål verkligen mål?

Sverige leder VM-kvalgruppen efter stora krossen

FOTBOLL

Sverige krossade Vitryssland i VM-kvalet och målhete Marcus Berg hittade rätt – igen.

Eller..? Var bollen verkligen inne vid 3–0-målet?

Målskytten själv var tveksam efter att ha sett tv-bilderna.

– Man ser att bollen skyms av stolpen, så då är den inte över linjen... Men det kändes som mål, säger Marcus Berg till Sportbladet.

Sverige hade redan skaffat sig en 2–0-ledning mot Vitryssland efter två mål av Emil Forsberg – ett på straff och ett efter en rejäl målvaktstabbe.

– Emil får inte en speciellt bra träff, men det blir en liten studs. Ett otroligt misstag och en ordentlig käftsmäll för Vitryssland som gjorde en dålig första halvlek..., säger experten Anders Svensson i Kanal 5.

Berg målskytt

Marcus Berg, som efter nyår har svarat för 14 mål på 13 matcher i Panathinaikos, visade att målformen även gäller landslaget.

I den 57:e minuten slog 30-åringen till med matchdödande 3–0.

Men fick Sverige ett mål för mycket?

I Kanal 5 fick tv-tittarna se reprisbilder där hela bollen inte syns vara över linjen, men utan målkamera-tekniken fick domarna inte se några liknande bilder och målet kvarstod.

– Den var nog aldrig över linjen, men mål dömt, sa kommentatorn Niklas Jarelind i Kanal 5.

Även Marcus Berg var tveksam när han väl sett tv-bilderna.

– Det kändes som att den var inne, men det var på gränsen, säger han.

Nu när du har sett målet, handen på hjärtat var hela bollen inne?

– Man kan se att det inte var inne. Man ser att bollen skyms av stolpen, så då är den inte över linjen...men det är väl otroligt svårt för linjemannen att se, säger Marcus Berg.

”Effektiviteten har inte funnits”

Blågult fortsatte att anfalla mot ett betydligt svagare Vitryssland. Även inhopparen Isaac Kiese Thelin blev målskytt när han han satte 4–0 med knappt en kvart kvar av matchen. Janne Andersson tycker att Sverige varit målfarligt under hans ledning, men tycker att effektiviteten varit för dålig.

– Marcus Berg har gjort näst mest mål i Europa tror jag. Det handlar om små marginaler och oflyt, sedan fick vi igen det med Emils mål och Bergs mål. När vi gör fyra mål känns det okej. Annars tycker jag inte effektivitet funnits där. Jag hoppas vi har några innestående till framtiden, säger Janne Andersson på presskonferensen.

Marcus Berg:

– Jag tycker att vi gör det bra. Vi visste inte riktigt hur de skulle spela och såg att de ställde upp med en fembackslinje och vi blev lite överraskade. Vi visste att det skulle blir trångt. Men vi kände att vi gjorde det bra, vi hade högt bolltempo och kanske skulle gjort något mål ytterligare.

Han hade själv en solklar chans i matchens inledning.

– Det var nicken framförallt som jag borde fått på mål, sen resten var väl bra tycker jag, säger Marcys Berg.

Sverige gick i och med resultatet upp i gruppledning.

Foto: PETER WIXTRÖM, KANAL 5