Är årets sensation i fotbollsvärlden

Har bara 705 stycken 17-åringar – nu klart för U17-EM

FOTBOLL

Det bor 705 stycken 17-åringar på Färöarna.

Nu är den illa önationen med tre trafikljus klart för U17-EM i fotboll.

Det talades om att Leicesters Premier League-seger var förra årets sensation i fotbollsvärlden. Det spelar ingen roll om den engelska klubben nu vinner hela Champions League – det kommer ändå inte slå det som hände i cypriotiska Paphos i dagarna.

En av kvalets bästa grupptvåor

Efter att ha besegrat Tjeckien i den första kvalomgången spelade det färöiska U17-landslaget då den sista kvalrundan till EM. Efter premiärsmällen (0-4 mot Irland) knep laget en poäng efter 0-0 mot Cypern innan de lyckades göra två mål och besegra Slovakien med 2-1.

Segern innebar att Färöarna slutade på fyra poäng i gruppen, fem bakom vinnaren Irland, och kvalificerade sig för EM-slutspelet i Kroatien som en av kvalets bästa grupptvåor. En sanslös bedrift med tanke på var killarna i laget kommer ifrån.

Det bor bara 49 554 invånare på Färöarna där huvudstaden Torshavn är störst med drygt 12 000 invånare. Nationen har bara tre trafikljus och är en av få länder i världen som fortfarande inte har en McDonalds-restaurang.

Klimatet är inte heller det mest gynnsamma för fotboll. Medeltemperaturen är tre plusgrader i januari och tio plusgrader i juli. Då räknar vi inte in vinden som piskar från havet.

Zlatan kallade hemmaspelarna för ”fiskare”

Att den här nationen på blott 1399 kvadratkilometer skulle kunna få fram elva fotbollsspelare bra nog för att kvalificera sig för ett mästerskapet får betraktas som näst intill omöjligt. Att de skulle lyckas göra det i en så snäv ålderskategori som U17-landslaget är om möjligt ännu mer osannolikt.

2016 bodde det 705 stycken 17-åringar på Färöarna, 632 16-åringar och 773 15-åringar. Det är från det urvalet Färöarna fått pussla ihop sitt U17-landslag – ett lag som nu är ett av 15 att kvalificera sig för EM från de 53 som ställde upp i kvalet.

En del svenska fotbollsfans kanske minns när a-landslaget var på besök på Färöarna för VM-kvalet i oktober 2012. Då vann Sverige med 2-1 efter att Alexander Kacaniklic och Zlatan Ibrahimovic vänt på matchen efter hemmalagets chockmål. 5079 såg då matchen i huvudstaden Torshavn där efterspelet mest handlade om att Zlatan kallat motståndarlagets spelare för ”fiskare”.

Undertecknad minns, förutom matchen, annars framförallt den häst som stod parkerad i sin hage ovanför ena långsidesläktaren på arenan Tórsvøllur.

ARTIKELN HANDLAR OM

Färöarna