Miljonregn över IFK Norrköping

Foto: Bildbyrån
IFK Norrköping tog SM-guld 2015
FOTBOLL

Flera spelarförsäljningar och ett Champions League-kval gav klirr i kassan.

IFK Norrköping kan nu stänga bokslutet för år 2016 med en vinst på 30 miljoner kronor.

– Det är en förutsättning för att vi ska kunna nå målsättningen att vara ett topplag inom svensk fotboll över tid, säger Kjell Johnson Branzell, ekonomiansvarig i styrelsen.

Förra veckan redovisade Malmö FF sitt bokslut. Klubben som har ett eget kapital på 457 miljoner kronor gick bara fem miljoner kronor i plus.

– Utan Europaspel blev 2016 ett år med ett godkänt ekonomiskt resultat, sa styrelseordföranden Håkan Jeppsson då.

Ett rekordår

IFK Norrköping med SM-guld 2015 fick ett rekordår 2016. Klubben gick 30 miljoner kronor i plus vilket ger dem ett eget kapital på 70 miljoner kronor.

– Vi behöver en likviditetsreserv på ett antal miljoner för oförutsedda händelser – samtidigt vet vi om att vi backar mellan 5–10 miljoner i driften varje år om vi inte säljer spelare, så ser det ut. För att ha en långsiktig hållbarhet och för att kunna behålla och utveckla spelare här så måste vi bygga upp en infrastruktur runt alltihop som ger oss en ekonomisk motståndskraft, säger Kjell Johnson Branzell, ekonomiansvarig i IFK Norrköping, till klubbens hemsida

Publiken lyfter ekonomin

Klubbens publikintäkter har ökat från 14 miljoner till 21 miljoner kronor.

– Det är en ökning med 50 procent och det är fjärde året i rad som vi ökar matchintäkterna. Prognosen är att vi ska öka ytterligare 15 procent även i år.

IFK Norrköping avslöjar också att de tänker investera cirka 25 miljoner kronor i ett nytt fotbollscamp.

ARTIKELN HANDLAR OM