Berg tvåmålsskytt – avgjorde Atenderby

Svensken hetaste målskytten i ligaspel under 2017

avMichael Wagner

Marcus Berg, 30, är i sitt livs form.

Landslagsstjärnan avgjorde för andra matchen i följd, och åter ett Atenderby, för Panathinaikos.

Svensken gjorde två mål i 3–2-segern mot AEK Aten – och är tillsammans med Bas Dost världens hetaste målskytt i ligaspel 2017.

Foto: TT
Marcus Berg (arkivbild).

Marcus Berg kom till landslagssamlingen inför VM-kvalet mot Vitryssland och vänskapslandskampen mot Portugal med gott självförtroende.

Anfallaren gjorde enda målet när Panathinaikos tog en prestigeseger, 1–0, hemma mot Olympiakos på Leoforos för två veckor sedan och svarade sedan för ett mål i VM-kvalsegern, 4–0, mot Vitryssland.

– Den formen jag är i nu har jag aldrig varit i tidigare. Självförtroendet växer och jag kan spela ännu mer avslappnat, sa Berg till Sportbladet under landslagssamlingen.

Stort svenskmöte

Under söndagen, i första ligamatchen efter landslagsuppehållet, var det dags för ett nytt Atenderby nu mot AEK Aten med tidigare lagkamraten Jakob Johansson i startelvan.

I AEK startade också Astrit Ajdarevic i klubben där Daniel Majstorovic är sportchef.

Men det var svenskduon i Panathinaikos, Marcus Berg och Niklas Hult, som drog längsta strået på bortaplan, Atens Olympiastadion.

Tack vare Berg.

Mot AEK Aten svarade Panathinaikosanfallaren för två av målen i 3–2-segern.

Avgjorde i 90:e

Berg stod för 2–0 i 27:e minuten, AEK gick ikapp till 2–2, men i 90:e minuten avgjorde svensken med sitt andra mål till 3–2 på öppnande passning från finländaren Robin Lod.

I en idrottsvärld full av statistik finns det uppgifter som klart visar hur het Marcus Berg är just nu.

Sajten Transfermarkt sammanställer de bästa målskyttarna i förstaligor världen runt, bland annat baserat på kalenderår.

Under 2017 toppar Berg just nu den listan tillsammans med Sporting Lissabons holländska anfallsess, Bas Dost.

Hetast i världen...

Dost och Berg har vardera svarat för 15 ligamål sedan årsskiftet och toppar listan före bland annat Lionel Messi och Robert Lewandowski.

Efter derbysegern förklarade Berg sin succé omsvärmad av grekiska tv- och tidningsreportrar:

– Det jag presterar nu beror på hjälpen jag får från mina medspelare och tränare. Nu har vi spelare som vill gå framåt och spela offensivt.

Med fyra omgångar kvar av den grekiska ligan säkrade Panathinaikos med derbysegern mer eller mindre en plats i playoffet om en Champions Leagueplats för lagen som slutar 2–5 i seriespelet.

Dessutom ska man möta storlaget PAOK två gånger i semifinalen av grekiska cupen.

– Den här segern är en bra språngbräda inför kommande matcher. Vi har några tuffa matcher mot PAOK i cupen. Men vi är på rätt väg, sa Berg.

ARTIKELN HANDLAR OM