AIK vidare – möter regerande mästaren

1 av 4 | Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET 85440

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

AIK lyckades inte få hål på Dalkurd - men laget är vidare i svenska cupen.

Nu väntar regerande mästaren Häcken på bortaplan i kvartsfinal.

– Självklart hade vi velat spela hemma. Men vi ser jättestarka ut på alla positioner, säger Stefan Ishizaki.

Foto: Bildbyrån
AIK ställs mot Häcken i cup-kvartsfinal.

AIK jagade seger och full pott i svenska cupen. Laget såg ut att få en drömstart när Stipe Vrdoljak rann igenom – men skottet tog i insidan av stolpen och studsade ut.

Denni Avdic, som avgjorde cupmötet mot Gais, hade flera bra målchanser men fick lämna matchen nollad. Dalkurds målvakt Frank Pettersson gjorde flera vassa räddningar och matchen slutade 0–0 på ett kyligt men nästintill fullsatt Skytteholm.

– Riktigt kall match. Vi spelade bra i första halvlek, men tappade fokus och intensitet i andra. Vi fick inte fast bollen däruppe. Hade vi fått det, och två-tre passningar så är de helt borta. Men tyvärr så lyckas vi inte skada dem så mycket bakom, säger Stefan Ishizaki.

– Klart man vill vinna matcher. Men det viktigaste är att vi gick vidare och vi visste att ett oavgjort resultat fixar det.

Möter mästaren

Stefan Ishizaki, Amin Affane och Johan Blomberg startade på mitten. Därmed satt nyförvärven Kristoffer Olsson och Simon Thern på bänken.

Ni har sett väldigt fina ut på mittfältet - men det finns konkurrens på bänken. Hur ser du på situationen?

– De ser också bra ut, men jag och Amin är lite snyggare. Men är väl för vi har mörkare hår. Jag skojar. Vi är otroligt duktiga på mittfältet, vilka vi än slänger in är det hög allsvensk nivå. Man måste prestera på topp för att ha chansen. Vi har Kristoffer Olsson och Simon Thern på bänken från start i dag, det visar styrka.

Resultatet innebär att AIK tog sju poäng i svenska cupen och är därmed vidare till slutspel. Hade AIK tagit full pott hade de fått spela kvartsfinalen på hemmaplan i nästa runda mot Häcken, som vann cupen i fjol.

– Självklart hade vi velat spela hemma. Men vi ville inte forcera för mycket framåt för att öppna upp bakåt. Klart hade varit skönt spela hemma, säger Ishizaki.

Det blir också ett ”publikmöte” i kvartsfinalen. IFK Göteborg lottades nämligen mot IFK Norrköping.

FEM PUNKTER

✓ Utropstecknet:

Amin Affane imponerade på försäsongen i fjol och gjorde flera mål. Sedan hade han skador som gjorde att han fick en dålig start på säsongen. Han har sett väldigt bra ut på igen. Det återstår att se om han får möjligheten att blomma ut 2017.

✓ Frågetecknet:

Vilka ska spela på mitten? Johan Blomberg, Stefan Ishizaki, Amin Affane - plus nyförvärven Kristoffer Olsson och Simon Thern. Det är många matcher, det blir skador och avstängningar - så det behövs spelare. Men med för många bra alternativ kan det vara tufft att ibland få det att stämma.

✓ Offensiven:

Som nämnts ovan finns det många alternativ på mitten. Det finns även fyra anfallare som nog samtliga vill starta.

Men AIK gjorde en bra säsong i fjol och det har synts på matcherna 2017 att det finns ett grundspel. Stefan Ishizaki väldigt nyttig i det offensiva spelet.

✓ Defensiven:

I cupen har man inte testats så hårt defensivt, det känns därmed tryggt inför den allsvenska starten.

✓ Snackisen:

En snittlängd på 191 cm i anfallet. Då tänker man ju direkt: vem ska springa i djupled?

ARTIKELN HANDLAR OM