Kvalet till fotbolls-VM 2019 damer

Gerhardsson: ”Inte här på gamla meriter”

Av: 

Emelie Fredriksson

Peter Gerhardsson
Peter Gerhardsson

FOTBOLL

ROVINJ. Peter Gerhardsson har samlat damlandslaget för första gången.

Den inledande VM-kvalmatchen är bara en vecka bort – och nu vill han se spelare som vågar sticka ut.

– Enda sättet att utmana sig själv är att ligga på gränsen och kliva över. Både när det gäller fotbollen och personligheten, säger han.

Peter Gerhardsson har längtat till fotbollsplanen igen. Efter en lång resdag – och på den första dagen med nya laget – står han nu där. 

Den tilltänkta träningsplanen i Kroatien ligger förvisso i princip under vatten, men konstgräsplanen precis bredvid får funka för den korta första träningen och efter en lång resa där flera spelare även har en tuff match dagen innan i benen.

Men lugnt och skönt? Det finns ingen tid för det. VM-kvalmatchen mot Kroatien väntar redan på tisdag om en vecka. 

– Ibland dagen efter match kan man ha en allmän träning där man bara joggar ner, skrattar och har kul, men vi ville starta med några taktiska delar, säger han.

”Skulle inte förlåta oss själva”

Ingen tid att spilla?

– Absolut inte. Vi skulle inte förlåta oss själva då, vi behöver all tid vi kan få. Man kan jämföra detta med att i ett allsvenskt lag träffa spelarna den 8 januari och spela allsvensk match den 19 januari, det säger sig själv att det är en specifik situation. Vi kommer inte kunna styra allt på tisdag, spelarna måste själva fatta beslut på planen, säger Gerhardsson som vill se ett snabbt passningsspel i offensiven och en tajt defensiv mot de snabba kroatiskorna.

Den nya förbundskaptenen gladdes över det han såg på träningen, inte minst från de rutinerade spelarna.

– Det finns en enorm kraft i det de håller på med. De är inte här på gamla meriter och vet att de måste prestera för att vara här. Det tycker jag är glädjande.

Det visade du också tydligt i och med uttagningen, där bland annat Lisa Dahlkvist saknades?

– Jag har inte tänkt så utan gått 100 procent på vilka spelartyper jag vill ha och på vilka positioner. Vi försöker tydliggöra det hela med att vi har två som konkurrerar på varje position. Du kan vara trea på en position i Sverige, och det är inte så dåligt. Men det kan inte ersättas med att man kan spela på en annan position.

En spelare som känner mer än någonsin att hon måste vara på topp är Nilla Fischer, som sett några av sina tidigare landslagskamrater hamna utanför.

– Den tanken har växt såklart! Man får för fan se till att vara bra i Wolfsburg nu, säger hon och ler.

”Handlar inte om att säga dumma saker”

Fischer är en av spelarna i landslaget som tar för sig både på planen och utanför. Peter Gerhardsson efterlyser nu fler som vågar sticka ut och ta för sig. Han gillar spelare som vill vara just stjärnan, och även skapa rubriker.

– Det handlar inte om att säga dumma saker. Jag gillar spelare som vågar tro på sig själva och nånstans är det också de som kommer längst. Jag tycker att spelarna kan ta ännu mer plats och på så sätt utmanas i sig själva. Man ska våga vara lite stjärna. Vi pratar mycket om gruppen och den kommer vara viktig men jag tror man också att man måste våga sticka ut.

Något ni uppmuntrar spelarna till?

– Det har vi redan gjort! Vi vill inte att de åker hem och känner ’varför vågade jag inte, varför provade jag inte det här eller gjorde det här?’. Enda sättet att utmana sig själv är att ligga på gränsen och kliva över. Både när det gäller fotbollen och personligheten.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Pekas ut: Kan bli svensk VM-joker

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvalet till fotbolls-VM 2019 damer

Damlandslaget i fotboll

Peter Gerhardsson