Kan tvingas vänta ut hela mästerskapet

Liverpool håller återigen Matip utanför truppen

Foto: Clive Brunskill / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Matip i duell med Ibrahimovic i oktober förra året.
FOTBOLL

Han är varken petad, skadad eller avstängd.

Ändå kan Joel Matip stoppas från spel så länge de afrikanska mästerskapen pågår.

Mittbacken är återigen, av säkerhetsskäl, utanför Liverpools spelartrupp i FA-cupen.

Det var ett decimerat Liverpool som gästade Manchester United i söndags och spelade 1–1 på Old Trafford.

En som inte kom till spel, trots att han varken var petad, skadad eller avstängd, var Joel Matip. Detta av säkerhetsskäl då det råder oklarheter huruvida Liverpool har rätt att använda sig av mittbacken under de pågående afrikanska mästerskapen.

Matip var uttagen i Kameruns bruttotrupp, men när den skulle bantas till 23 spelare valde han att tacka nej till landslagsspel.

Med rädsla för såväl sportsliga som ekonomiska påföljder från Fifa valde Liverpool att ställa över Matip i helgens ligaomgång – och gör nu det samma när klubben i kväll gästar Plymouth i FA-cupen.

Besked från Fifa på fredag

Enligt Liverpool Echo finns Matip inte med i managern Jürgen Klopps spelartrupp, och så kan bli fallet vid ytterligare tillfällen framöver.

”Kameruns fotbollsförbund har inte bekräftat att Matip kan spela klubblagsfotboll under tiden som afrikanska mästerskapen pågår. Liverpool har sökt besked från Fifa i det här ärendet. Liverpools åsikt är att spelaren borde vara tillgänglig för klubbfotboll och kommer fortsätta att arbeta för ett snabbt och tydligt besked”, har Liverpool skrivit i ett uttalande.

På fredag väntas Fifa ge besked om den 25-årige försvararen har rätt att representera sitt klubblag så länge Kamerun är kvar i afrikanska mästerskapen.

I värsta fall dröjer det ända till den 11 februari, i Premier League-mötet hemma med Tottenham, innan Matip får spela i ”Reds” igen. Något som innebär att han missar fem raka matcher.

Returmötet Plymouth–Liverpool sparkar i gång klockan 20.45. Det första slutade 0–0 på Anfield.