Uppgifter: Ryssland arrangerar EM på egen hand

Planen var ett EM i tolv länder.

Men nu uppger Le Parisien att Uefa skrotat den tanken och att EM i fotboll kommer att arrangeras i ett land.

Enligt tidningen ligger Ryssland närmast till hands som värdland.

Det var Michel Platini som tog fram planen på EM 2020. 24 länder skulle delta i ett mästerskap som skulle avgöras i 12 länder.

Allt var klart – när coronapandemin slog till. Uefa sköt upp mästerskapet ett år men nu skriver ansedda Le Parisien att man nu gett upp planerna på ett EM spritt över kontinenten.

Tidningen skriver att Uefa i stället jobbar efter ett huvudspår där ett land tar över hela mästerskapet. Bäst till för det ligger enligt tidningen Ryssland.

Uefa kommenterar inte

Landet har en uppdaterad fotbollsinfrastruktur med arenor från VM 2018 redo att användas och ska dessutom själv ha sagt att man är villiga att ta över mästerskapet.

Spridningen av coronaviruset i Ryssland är dock långt i från kontrollerad. I dagsläget har man registrerat knappt 29 000 dödsfall och totalt 1,26 miljoner fall.

En annan sak som talar emot är en Uefa-regel från 2014 som stipulerar att ukrainska landslag inte ska behöva spela sina matcher i Ryssland.

”Får lägesrapport 3 december”

Uefa har inte velat kommentera uppgifterna till Le Parisien. Karl-Erik Nilsson är första vice president i Uefa och säger så här till Sportbladet:

– Vi har inte hört något om de uppgifterna och heller inte varit involverade i några sådana samtal inom eller med UEFA. UEFA:s exekutivkommitté har möte den 3 december och då får vi en uppdatering om läget inför sommarens EM.

Så ännu så länge fullföljer ni planen för ett EM som det är planerat sedan tidigare?

– Ja, jag har inga andra uppgifter eller varit i några samtal som pekar i annan riktning, säger Karl-Erik Nilsson.

Inte heller Håkan Sjöstrand har hört något om planerna på ett mästerskap i Ryssland under möten med Uefas generalsekreterare.

– Planen är, enligt den info jag har, att spela enligt det upplägg som är bestämt sedan måste det ju naturligtvis göra olika scenarioplaneringar givet den pandemi som pågår.

Sverige är lottat i en grupp med Spanien, Polen och ytterligare Nations League-kvallag som inte är klart. I grundplanen skulle Sveriges matcher spelas i Spanien och på Irland.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.