Polisen om kaoset mellan ÖFK och Landskrona

Av: Fredrik Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Polisen menar att Östersunds anklagelser om stenkastning och rasism kan vara ett missförstånd.

Men ÖFK står på sig.

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta det som Isak upplevt, säger vd:n Michael Schahine till Sportbladet.

Cupmötet mellan Landskrona Bois och Östersunds FK avbröts tillfället i går, söndag, efter att ÖFK:s Isak Ssewankambo konfronterat åskådare utanför staketet nere vid hörnflaggan.

– Det är någon av dem (publiken) som gör ett apljud och jag uppskattar inte det. Så jag sa det till dem, sa han till C More.

Efter matchen skrev ÖFK dessutom, på sin hemsida, att spelarbussen attackerades vid hemfärd där ett föremål kastades mot fordonet. Vidare skrev ÖFK att en polisanmälan gjorts.

– Det var ett tillräckligt stort föremål för dem för att ringa polisen, sa ÖFK:s vd Michael Schahine till Sportbladet i går.

Nu kommer nya uppgifter – som säger att allt rör sig om ett missförstånd.

Åsa Emanuelsson, presstalesperson för polisområde nordvästra Skåne, berättar för Sportbladet att det inte finns någon anmälan om stenkastning i Landskrona, varken från i dag eller i går.

Rasism – eller grov skånska?

Mats Lilja, supporterpolis i nordvästra Skåne, säger till Expressen att stenkastningen var snö och is som föll medan det var grov skånska som misstogs för apljud.

– De har inte hört något rasistiskt tillmäle. Rasism ska absolut inte förekomma någonstans och absolut inte på en fotbollsplan heller. Jag pratade med en hel del människor på platsen och där var det ingen som hade hört någonting rasistiskt överhuvudtaget. Jag tolkar detta som att det är någon form av språkförbistring. Han tar den grova skånskan på något felaktigt sätt helt enkelt, säger han till tidningen.

Gällande stenkastningen säger han:

– När jag pratar med säkerhetsansvarig i Landskrona så har han pratat med matchdelegaten som körde strax efter bussen. Matchdelegaten uppfattar det som att det trillar ner snö och is från gångbron. Jag tror att allt detta är ett olyckligt missförstånd faktiskt.

”Full respekt för Isaks agerande”

Michel Ekberg, klubbchef Landskrona, om gårdagens händelser:

– Rasism ska inte förekomma i svensk fotboll. Isak har uppfattat att han har fått något rasistiskt kallat till sig och därefter har han agerat. Det har vi full respekt för, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Vi ska göra allt vi kan, om någon har uttryckt sig rasistiskt, för att identifiera den idioten och han ska bort.

Har ni pratat med supportrarna?

– Vi har pratat med en del och deras uppgifter går mer i linje med supporterpolisens uppfattning av situationen.

Ekberg om stenkastningen:

– Det där har man missuppfattat från Östersunds håll och det tror jag man kommer kommunicera. Snö som håller på att smälta har trillat ner på bilar, bussar och väg under gårdagskvällen. Sannolikheten är väldigt stor att det är det som har hänt Östersunds buss också.

ÖFK inte redo att backa

Senare under måndagseftermiddagen skrev Östersund bland annat följande på sin hemsida:

”Polisen har givit information att det eventuellt skulle kunna vara ett isblock som träffade bussen. Om detta isblock har fallit eller kastats mot spelarbussen är en polisiär fråga.

Angående de rasistiska yttranden som riktats mot spelare i Östersunds FK så står vi bakom våra spelares redogörelser”.

ÖFK:s vd, Michael Schahine, till Sportbladet:

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta det som Isak upplevt. Vi kommer ha en dialog med spelartruppen, diskutera och stötta Isak. Och fortsätta arbeta mot rasism.

Schahine berättar även att det inte gjorts någon polisanmälan gällande den påstådda stenkastningen.

Trodde polisanmälan gjorts

– Ett föremål small ner på vindrutan, det var redan ganska laddad och stressig stämning på bussen. De upplevde att någon hade kastat något och de ringde polisen direkt från bussen. Polisen kom och mötte spelarna på hotellet. Där har det skett en misskommunikation.

– Det finns ingen polisanmälan. Det är missförstånd från vår personal, eftersom de ringt polisen och polisen kom så trodde man att en anmälan gjorts.

Varför slog ni fast att det var en attack mot spelarbussen i går?

– Jag tror man måste ta hänsyn till hur det kändes i går på bussen. Det var ingen som kände sig okej efter det som hade hänt. Jag vet att polisen har sagt att de misstänker att det är islossning från en viadukt, jag hoppas att det är så, så är saken ur världen.

ÖFK ska nu i ”lugn och ro” se över all fakta innan de bestämmer vad nästa steg blir – om någon anmälan kommer göras mot den påstådda stenkastningen och rasismen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.