Växjö nära konkurs – fick lån avskrivet

Av: Anna Rydén

Publicerad:
Uppdaterad:

Växjö DFF kämpar för sin existens. De är i högsta grad indragna i den tuffa bottenstriden men det är inte bara på plan som kampen pågår.

Hade inte kommunen avskrivit miljonlån hade klubben varit nära konkurs.

– Det upptar stor del av ens vakna tid, säger klubbchefen Hans Ohlsson.

Temperaturen når inte upp till tvåsiffrigt när Växjö DFF kliver ut på Visma Arena. Näst sista träningen innan ännu en ödesmatch väntar. 

– Man tänker lite extra över vår situation när vi ligger där vi gör i tabellen man jag tycker vi är bra på att fokusera på våra egna resultat, säger lagets främsta målskytt Signe Holt Andersen.

Den där nervositeten är inget som smittar av sig på lagkaptenen Jennie Nordin. Lagets klippa.

– Jag tycker mest det är spännande och kul, säger hon med ett stort leende.

Jennie Nordin.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jennie Nordin.

Bytte tränare

När den damallsvenska säsongen sparkade igång i slutet på juni var Växjö bottentippade. De ville spela offensivt, med lagkapten Jennie Nordin i en libroroll. 

– Jag tycker kanske inte att vi hade materialet för att spela en trebackslinje och så pass anfallsinriktat som vi ville. Vi åkte på väldigt mycket kontringar och släppte till väldigt stora ytor, säger hon till Sportbladet. 

Poängen uteblev och i slutet av sommaren valde Växjö att förändra i ledarstaben. Magnus Olsson lämnade jobbet som tränare för att bli sportchef. Maria Nilsson, som tidigare delade ansvaret med Olsson, fick ta över. Ett byte som gav effekt.

Nilsson valde att överge idéen om en trebackslinje. Nordin fick ta klivet ner i backlinjen och bildar numera ett av seriens tuffaste mittlås med amerikanskan Phoebe McClernon, som lånades in i augusti. 

– Jag tycker att det här är väldigt mycket bättre med de spelartyperna vi har. Fyrbackslinjen gör så att vi kan fylla på med mer folk i anfallsspelet. Det känns även mycket tryggare när vi tappar boll. Vi blir snabbare i återerövringsspelet, säger Nordin.

Fick miljonlån avskrivet

Det blåser onekligen medvind i Växjö just nu. De senaste fem omgångarna har smålänningarna tagit tio poäng och klättrat upp ovanför nedflyttningsstrecket.

Samtidigt som spelarna slåss för klubbens överlevnad på planen så kämpar klubbledningen för dess existens rent ekonomiskt.

I slutet på september fick de beskedet att kommunen avskriver ett lån på 1,3 miljoner kronor och jakten på att få in pengar fortsätter bland företagarna i staden.

– Det upptar stor del av ens vakna tid. Vi har fyra tunga namn och jagar febrilt efter det femte tunga namnet. Vi är inte i hamn än. Det är en miljon kvar, säger tillförordnade klubbchefen Hans Ohlsson.

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

”Det är lite pusslande”

Maria Nilsson är, tillsammans med Elisabet Gunnarsdottir i Kristianstad, de enda kvinnliga huvudtränarna i damallsvenskan. 

– Hon är väldigt lugn, man känner sig trygg väldigt trygg med Maria. Det går att prata med henne om allt. Både på och utanför planen, säger Holt Andersen när Sportbladet ber henne beskriva sin tränare.

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Maria Nilsson

Något som hade kunnat ställa till det när Nilsson klev in i rollen som tränare i Växjö DFF var att hon var gravid. 

– Det är jättekul att föreningen ville satsa trots att det visste att jag var gravid och skulle få barn. Det känns kul att vi får det att funka med allting. Visst det är lite pusslande, men det funkar, säger hon. 

Det där pusslandet kompliceras ytterligare av att även Nilssons sambo har fotbollen som yrke. De byter av varandra i katakomberna på Visma Arena. När Östers IF har tränat klart får pappa ta över, så att mamma kan gå ut och leda Växjö DFF.

Spelarna har stor förståelse för Nilssons situation, så när hon inte kunde åka med på bortamatchen i Umeå var det inga konstigheter.

– Nej, det är klart vi var med på hur det kunde se ut när vi bytte tränare och det är något som alla är införstådda med. Vi har gått igenom i veckorna vad vi ska göra på match så även om hon inte kan vara på med på varje bortamatch så tycker jag vi har löst det bra, säger Nordin.

”Kommer bli en tuff fajt”

Med fyra omgångar kvar så har Växjö två poäng ner till strecket. Där under jagar Piteå.

– Det är faktiskt ganska förvånande med tanke på att de vann för två år sen. Samtidigt som jag tycker att de har förlorat sin bästa spelare i June Pedersen. När man tänkte Piteå så var det June Pedersen och hennes fot. Sen tycker jag inte att de har fått till sitt spel i år så så förvånande i sig är det kanske inte att de ligger där nere, säger Jennie Nordin.

Det är dock inte bara Växjö och Piteå som krigar i botten. Från plats sju och ner till nerflyttning skiljer det bara fyra poäng.

– För vår del är det bra att det är så tajt med tanke på att vi hade gick lite knaggligt under säsongen. Det kommer blir en tuff fajt för alla lag som ligger runt där nere.

– Det gör att varje match är viktig. Man känner att man kan ta poäng mot alla lag, men på en dålig dag kan man också förlora mot alla, säger Holt Andersen.

Det andas framtidstro i Växjö. Både på och utanför planen.

– Vi har gjort den dealen. De fokuserar på det som händer på planen och så fokuserar vi på det utanför, säger Hans Ohlsson.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.