Skyttedrottningen jagas av toppklubbar

avFrida Fagerlund

Tabitha Chawinga, 21, är överlägsen skytteligaledare i damallsvenskan.

Nu jagas anfallaren av klubbar världen över – däribland Paris Saint Germain.

– Det finns många klubbar som visar intresse, säger hon.

Foto: Ulf Palm/TT

Som 17-åring satte sig Tabitha Chawinga på ett flyg från Malawi, ett av världens fattigaste länder, till jämtländska Krokom.

Fyra år senare leder hon den damallsvenska skytteligan överlägset på 20 mål, sju fler än tvåan (Ella Masar McLeod och Linda Sällström). Detta trots att klubben Kvarnsveden slåss för sin överlevnad i botten av tabellen.

– Jag är så, så tacksam över att få vinna skytteligan. I damallsvenskan finns det så många duktiga spelare, säger Tabitha Chawinga.

– Men jag spelar också med bra lagkamrater som ger mig många fina möjligheter att göra mål. 24 mål, det är inte helt enkelt att få till.

Väckt intresse

Framgångarna i Sverige har inte gått obemärkt förbi. Kvarnsveden bekräftar att det finns stort intresse, både från inhemska och utländska klubbar.

Det ska dessutom handla om rejäla bud.

– Jag är så, så glad, verkligen. Jag har ett år kvar på kontraktet och nästa säsong hoppas jag att jag är kvar, säger Chawinga.

Du vill stanna?

– Ja, jag har ju kontrakt. Sedan kommer vi kanske börja diskutera en flytt men just nu har jag fullt fokus på att hålla klubben kvar i allsvenskan. Efter det kan jag sätta mig ner och snacka om framtiden.

I somras pratades det om att Tabitha Chawinga kunde lämna redan då. Själv har inte inte bråttom från Dalarna, eller Sverige för den delen.

– Det finns många klubbar som visar intresse. Men först och främst; Sverige är ett väldigt bra land, med en bra och tuff liga. Det är därför som jag inte har bestämt mig än, säger hon.

– Sen dyker det upp snack om PSG och så där... Det har pratats mycket.

Men PSG har varit i kontakt med dig?

– Själva chefen eller ägaren har jag inte pratat med men en agent runt klubben har kontaktat mig och sagt att de vill ha mig. Men jag kommer inte fokusera på det förrän säsongen är över.

”Viktigast att jag trivs”

Chawinga betonar att den ekonomiska biten inte är det viktigaste.

– Självklart kan jag tänka mig att spela för en annan klubb. Men de flesta som bestämmer sig för att flytta gör det för pengarna men för mig är det viktigare att jag trivs, säger hon.

– Om klubben kan sälja mig och få pengar, det hade också känts bra. Att hjälpa till på det sättet.

Du sitter i en ganska härlig position.

– Haha ja, det är en bra position för mig. Oavsett vad som händer så kan jag hjälpa klubben, det känns bra.

ARTIKELN HANDLAR OM