Efter Kim-domen – kan ändra reglerna

”Ska ta det här med tävlingschefen”

avAndreas Käck

FOTBOLL

Kim Källström slapp avstängning efter att ha fångats på bild i omklädningsrummet.

Nu öppnar SvFF:s tävlingskommitté för att ändra reglerna.

– Vi ska titta på det här, säger Gerhard Sager till Fotbollskanalen.

Kim Källström var avstängd från spel i söndagens match mellan Djurgården och Jönköping men trots detta befann han sig i omklädningsrummet i halvtid.

Något som bryter mot förbundets regelverk.

”Spelare får under tiden denne är avstängd inte uppträda i någon ledarroll i tävling där spelaren erhöll sin avstängning under tiden denne är avstängd. Det innebär bl.a. att spelaren inte får befinna sig i närheten av det tekniska området och inte heller på annat sätt instruera sitt lag”, står det i regelverket.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N

Av den anledningen riskerade Källströms avstängning att förlängas över kommande match, mot Kalmar FF. Men på torsdagsförmiddagen kom beskedet att han frias.

”Inget regelbort”

Varför? Dels för att reglerna gör skillnad på spelare som stängts av efter röda kort, och tre gula kort (vilket var fallet med Källström), dels för att Källström inte kunde anses ha ”uppträtt i ledarroll” då han på grund av sin avstängning inte var uttagningsbar i truppen och således inte upptagen i domarrapporten.

– Vi har hela tiden varit trygga med att Kim Källström kommer att spela på söndag. Något regelbrott har inte begåtts ifrån Kims sida. En spelare som har straffats av gula kort får vara i omklädningsrummet, sa Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

”Vi ska titta på det”

Men kanske är reglerna lite för otydliga?

Det menar i alla fall Gerhard Sager, ordförande i SvFF:s tävlingskommitté, som nu öppnar för att se över reglerna och eventuellt ändra dem.

– Jag känner nästan det, att vi ska titta på det här inför representantskapsmötet, säger han till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

– Jag ska ta det här med tävlingschefen och höra om vi möjligen kan göra ett tillägg här och förtydliga det här. Jag kan tänka mig att det här gör att vi måste titta på det här så att det blir tydliggjort, säger Gerhard Sager.

De har vunnit SM-guld på 2010-talet 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM