Två småländska lag till damallsvenskan

Foto: LAGET.SE/IFKKALMAR
FOTBOLL

IFK Kalmar följer med Växjö upp i damallsvenskan.

Någonting har hänt med småländsk fotboll – frågan är bara vad?

– Resultatmässigt går det som tåget, men det gäller att överleva, säger Anders Bergstrand, klubbchef i Växjö.

Efter den sista omgången av elitettan står det klart att två småländska klubbar ansluter till damallsvenskan nästa år.

Växjö hade redan säkrat avancemang inför söndagens vinstmöte med Uppsala (5–3). Nu ansluter även IFK Kalmar efter hela 6–3 mot Assi.

Från noll till två småländska klubbar i damallsvenskan. Hur kommer det sig?

– Vi har jobbat långsiktigt under ett par år och har fått bra avkastning, säger Kalmars tränare Jonas Walfridsson.

– Förra året hade vi mycket skador och en för tunn trupp överlag. I år lyckades vi få in lite nytt folk och samtidigt få tillbaka några av våra gamla, en mix av det nya och gamla helt enkelt.

”Har inte haft råd att köpa”

96 km bort är tongångarna desamma. Anders Bergstrand, klubbchef i Växjö, är noga med att påpeka att man har lyckats ta vara på det som redan finns i regionen.

Han uppskattar att omkring 7–8 spelare i truppen kommer från Växjö och att lika många kommer från resterande delar av länet.

– Småland har varit duktiga på flicksidan, haft tjejer i landslagen och så vidare. Jag vet att Kalmar arbetar på ett liknande sätt som oss och hittar spelare i närområdet, säger Bergstrand.

Anders Bergstrand är kritisk till tänket som många damallsvenska klubbar har i dag. Att köpa in dyra spelare hämmar utvecklingen bland lokala talanger, menar han.

– Problemet med damallsvenskan är att det är väldigt resultatinriktat samtidigt som det finns dåligt med pengar. Det innebär att man hellre plockar in en massa stjärnor från andra länder, säger Bergstrand.

– Det vi utgick ifrån när vi startade det här var: hur ska vi ge tjejerna så bra förutsättningar som möjligt? Vi har inte haft råd att köpa utan har fått leta efter talangerna.

”Dricker du kaffe?”

Med hjälp av bra faciliteter och hårt jobb från volontärer har Växjö kunnat erbjuda fotbollsträning till ett stort antal tjejer. Spelarutvecklingen får ta den tid det tar – en 13-årig supertalang hastas inte upp i elitlagen för snabbt.

– Man utgår hela tiden från sitt lag, sin åldersgrupp. Från nian tar man sedan steget upp i elitsatsningen. Jag tror att det är viktigt att få vara kvar med sitt gamla gäng så länge som möjligt, säger Anders Bergstrand.

– Det ringde en landslagsspelare hit för någon vecka sedan och undrade vad som krävs för att få spela med oss. Dricker du kaffe? frågade jag. Kommer du hit och dricker kaffe och vi trivs med varandra så kan du få spela här. Tror du att vi kommer betala en massa pengar kan du glömma det.

Vad sa hon då?

– Hon förstod ju. Jag tror inte att så många tjejer drömmer om att bli ekonomiskt oberoende som fotbollsspelare. En 14-15-årig kille gör det kanske, med tanke på att det finns helt andra pengar på herrsidan. Vi hade en tjej som vann skytteligan i elitettan ett år och hon valde att stanna här i stället för att flytta till en klubb ute i Europa eftersom hon inte ville sitta på bänken. Det säger en del.

”Nu kommer jäkla Växjö igen”

Två damallsvenska klubbar kommer lyfta fotbollen i länet än mer. Särskilt i Kalmar där herrfotbollen länge har dominerat.

– Det betyder jättemycket att gå upp. Kalmar FF har spelat i allsvenskan i många säsonger, och det är kul att även damfotbollen mår bra i hela regionen nu, säger Jonas Walfridsson.

Anders Bergstrand tycker på ett sätt att det är lite bitterljuvt att Växjö inte får stoltsera med att vara Smålands enda representant i damallsvenskan.

– Det hade varit roligt att vara själv, i alla fall första året, men äsch... Vi har härjat med varandra så mycket ändå, säger han och skrattar.

– Att spela mot Kalmar har verkligen triggat alla våra lag. Det har bidragit till att det har blivit lite drag kring matcherna, ”nu kommer det där jävla Växjö igen”. Förhoppningsvis kommer det få fotbollen att växa ännu mer.


Bilden hämtad från IFK Kalmars officiella hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM