”De gick ut och gav oss alla på käften”

Nilla Fischer och hennes lagkamrater hade en trevlig kväll på Borås Arena.

Resterna av en VM-kvalsamling? Ha!

Pang, pang, boom, godnatt.

De svenska spelarna gick ut och gav oss alla på käften.

Det har varit lite svårt att ladda om mot VM-kvalet mot Ungern efter skrivbordstrean i fredags.

Det har varit Danmark, Danmark, Danmark. Och som om det inte var nog nåddes landslagsspelarna dessutom av Sportbladets avslöjande om de sexuella trakasserier inom förbundet som Gunilla Axén vittnade om.

Fokus har varit på allt annat än den match som faktiskt skulle spelas under tisdagskvällen, och då pratar jag om oss som står vid sidan.

För i kväll visade de svenska spelarna vad de sysslat med under veckan där vi frågat om allt annat, och det var ingen liten käftsmäll de bjöd på.

Stor offensiv variation

Efter ett 2017 (och ett EM) som kännetecknats av statiskt spel, måltorka och sviktande självförtroende gick det ’nya’ Sverige ut och bjöd på den totala motsatsen i första halvlek.

Samarbetet på kanterna fungerade fullt ut, det var rappt och det fanns stor offensiv variation. Ledarna, med Peter Gerhardsson i spetsen, har satt sin prägel på det här laget och det känns både spännande och modernt.

Efter en kontrollerad nick till 1–0 av en glödhet Lina Hurtig bara rasade målen in.

Nilla Fischer höll sig framme efter en hörna, matchens stora lirare Kosovare Asllani lyckades med en urläcker volley, och bara minuter senare bulldozrade Stina Blackstenius ner två ungerskor i straffområdet strax innan kapten Seger iskallt placerade in mål nummer fyra.

Sverige lekte med Ungern, som vi i ärlighetens namn hade högre förväntningar på.


I Kroatien, där Sverige vann sin senaste match med 2–0, spelade samtidigt Danmark ut kroatiskorna med 4–0 efter den tidigare nämnda inställda matchen. Pernille Harder fullkomligt lekte hon med.

Lindahl passerade Ravelli

Det är verkligen tråkigt att det här Sverige inte fick möta danskorna i ett riktigt kraftprov mot bättre motstånd i fredags. Det är ännu tråkigare att Sverige – eller något annat lag heller för den delen – möjligen inte får möta Danmark i en tävlingsmatch under lång tid framöver heller.


Det finns en spelare som vi inte ska glömma även om hon var totalt osynlig i den här matchen.

Hedvig Lindahl jubileumsspelade helt ensam där bak. Hennes 144:e landskamp innebär att hon passerar Thomas Ravelli som svenska landslagens mesta målvakt. Coolt!

Följ ämnen i artikeln