”Vore mäktigt att vinna den matchen”

Sverige vill sumpa nederländska fotbollsfesten

Foto: Anna Tarnhuvud
Linda Sembrant

avEmelie Fredriksson, Fredrik Jönsson

FOTBOLL

DOETINCHEM. Sverige tappade gruppsegern i sista matchen – och ställs mot heta Nederländerna i kvartsfinalen.

Suget att sumpa festen för värdnationen är stort hos de svenska spelarna.

– Att vinna den här matchen vore mäktigt, säger Linda Sembrant som redan fått en sms-hälsning från en nederländsk lagkamrat.

Det var upplagt för en svensk gruppseger och ett grannmöte med Danmark i kvartsfinalen, men efter den oväntade förlusten mot Italien är det istället hemmanationen Nederländerna som väntar Blågult på lördag.

Nederländerna har gått rent i sin tuffa grupp och har ett stort stöd från hemmapubliken.

Något som triggar de svenska spelarna.

”Hade hoppats på annat”

– Man kanske hade hoppats på ett annat motstånd, för Holland har sett väldigt starka ut. Men det är jätteroligt att möta hemmanationen, säger Fridolina Rolfö.

– Otroligt häftigt, de har sett riktigt bra ut så det blir ingen lätt match men vi ska göra allt vi kan för att ta oss vidare, säger Olivia Schough.

Många av spelarna i truppen var med i fjolårets OS då Sverige slog ut värdnationen Brasilien. Något spelarna menar att de kan ta med sig.

– Man mer lyftes av det än trycktes ner. Vi har många som har erfarenhet av det. Man kan plocka med sig det goda och positiva man hade därifrån, det kommer nog nämnas. Det är tur vi har många år på nacken tillsammans, säger Lotta Schelin.

Foto: Natacha Pisarenko / TT / NTB Scanpix
OS i Brasilien. Senast Sverige slog ut en värdnation i ett mästerskap.

”Varför inte igen?”

Hur är det att slå ut en värdnation?

– Det är rätt gött faktiskt, haha. Så varför inte igen...men det kommer bli tufft som vanligt.

Sverige var i Nederländerna förra våren för OS-kval och tog sig då till OS som sista lag efter en avslutande 1-1 mot just Nederländerna.

Linda Sembrant tror att nederländskorna har ett stort revanschsug, vilket hon märkte direkt efter slutsignalen mot Italien då lagkamraten i Montpellier, Anouk Dekker, skickade iväg ett sms.

– Jag fick direkt ett sms från en lagkamrat att ’vi ses på lördag’, så det har de säkert. Man har ett riktigt stort sug att gå ut på planen och vi vet att det kommer att vara mycket orange. Att vinna den matchen vore mäktigt...

– ... Jag svarade: ”ja, vi ses snart”.

Sverige möter Nederländerna i kvartsfinal på lördag, 18.00 (SVT).