Gazzettans miss – Sverige blev Schweiz

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET
FOTBOLL

”Italien spelar för sin stolthet – mot Schweiz”.

Så skriver etablerade sporttidningen La Gazzetta dello Sport om kvällens match i fotbolls-EM – som i själva verket är mot Sverige.

”Pinsam rapportering”, skriver fotbollsskribenten Vicki Blommé på Twitter.

”Gli Azzurri” är en nationell angelägenhet som under mästerskap engagerar hela Italien.

”Le Azzurre” däremot upplever sig inte riktigt lika prioriterade under pågående fotbolls-EM i Nederländerna och har en lång väg att vandra innan de blir respekterade och uppmärksammade på samma nivå som sina manliga motsvarigheter.

Fotbollsländer som ger kvinnor en chans och flickor förebilder får bra fotbollsspelare.

Italien har inte gjort det.

Vi ska komma ihåg det när vi ser dem spela i morgon. Att de valt sin sport i ett land där kvinnor enligt lagen inte kan vara professionella idrottare (jo, det är sant), med allt vad det innebär arbetsrättsligt, för pensioner och försäkringar. Att de vuxit upp i en miljö där deras främste representant (Felice Belloli, den förre ordföranden för amatörföreningen i italiensk fotboll) bröt av ekonomiska diskussioner med att säga att ”kan vi inte sluta tjafsa om att ge pengar till fyra flator?”, skrev Sportbladets Simon Bank i sin krönika i söndags.

Fel land i rubriken

Till kvällens möte med Sverige har Italien, rent sportsligt, inte någonting att spela för efter två förluster mot Ryssland och Tyskland. I stället kommer landet spela för äran och att ge lagkaptenen och landslagsikonen Melania Gabbiadini en värdig avslutning i sin sista landskamp.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Italienska fotbollsdamerna har en lång väg till samma status som herrarna

I dagens La Gazzetta dello Sport, en av Italiens största och mest väletablerade sporttidningar, får tyvärr läsarna i dag en indikation om på hur stort allvar tidsskriften tar damernas Europamästerskap.

I papperstidningen står det nämligen i en rubrik om hur landslaget slåss för sin stolthet i sista gruppspelsmatchen – mot Schweiz.

”Gazzettan lyckas inte ens få motståndet rätt. Återigen en pinsam rapportering av landets största sporttidning”, skriver Vicki Blommé, före detta elitspelare i Eskilstuna United och skribent på fotbollssajten SoloCalcio.

Asllani: "Vi har en nivå till" 01:22