Skrällen Österrike vill nå ännu längre

Foto: TOBIAS SCHWARZ, AFP
FOTBOLL

Efter en målmedveten satsning spelade Österrike sin första EM-match för drygt två veckor sedan.

Nu är mästerskapets stora utropstecken bara en seger mot Danmark från final.

– Vi har skakat om EM så här långt och är redo att ta det ett steg till, säger lagkaptenen Viktoria Schnaderbeck.

Tyskland är ute, Sverige är ute. Frankrike, Spanien och Norge är ute.

”Inte vi” konstaterar den österrikiske förbundskaptenen Dominik Thalhammer nöjt.

EM-debutanten kom till mästerskap utan några förväntningar på sig och har nu tagit sig hela vägen till semifinal efter att bara ha släppt in ett enda mål i EM så här långt.

Spelarna är avslappnade, men euforiska – efter de senaste segrarna mot Island och Spanien har glädjen svämmat över. Till tonerna av en festlåt om att man bara drar till Mallorca en gång om året har de dansat och sjungit vid den mixade zonen där journalisterna väntar, innan de dansat tillbaka in till omklädningsrummet för att duscha.

”Avslappnade i allt vi gör”

– Vi hade en väldigt bra start på mästerskapet vilket stärkte vårt självförtroende. Allting har gått så bra för oss och nu är vi avslappnade i allt vi gör, säger Thalhammer.

Motståndartränaren Nils Nielsen är en av de som överraskats av hur Österrikes stora framgång.

– Inte för att det inte är bra bra lag, men för att de har fått matcherna dit de vill och kunnat spela deras spel. De har ett väldigt kraftfullt spel och jag är glad att de har kommit hit för det betyder att hårt jobb och bra förberedelser faktiskt lönar sig. Men jag skulle älska om de åkte hem efter den här matchen, säger Nielsen.

Den starka defensiven har tagit österikiskorna dit de är, och de spelar med en fyrbackslinje som snabbt kan bli till en fembackslinje vid tufft motstånd.

Mittfältaren Sarah Puntigam säger att det mer eller mindre är hon som bestämmer.

– När jag kliver ner är det en signal för alla andra, säger hon till Der Standard.

Enormt stöd

Det finns en tanke med allt i spelet som tagit nykomligen till semifinal. Och satsningen på damfotbollen är på riktigt, i alla fall från grunden. 2011 grundades Nationellt centrum för damfotboll i St Pölten.

Dominik Thalhammer var den första chefen för centrumet där 50 tjejer varje säsong får chansen till en fotbollsutbildning som stäcker sig över fem år och till en gymnasieexamen. Tjejerna tränar två gånger om dagen och den individanpassade utbildningen bekostas av förbundet – med målet att ge de mest lovande spelarna en utbildning av hög klass.

Men den egna ligan har en lång väg kvar, och den tyska ligan lockar de mest framgångsrika spelarna. Framgången i EM har i alla fall fått folket där hemma att få upp ögonen för damfotbollen och kvartsfinalen mot Spanien lockade en miljonpublik. Kaptenen Viktoria Schnaderbeck hoppas de kan uttnyttja ’hypen’.

– Stödet i Österrike har varit enormt. Vi har skakat om EM så här långt och är redo att ta det ett steg till.

ARTIKELN HANDLAR OM