Officiellt: Sarfo klar för Malmö

Foto: BILDBYRÅN

avStefan Alfelt

FOTBOLL

MALMÖ. Steget till MFF ger Kingsley Sarfo möjlighet att på allvar presentera sig för Europas storklubbar.

Men så vill han inte se på mångmiljonövergången.

– Malmö är ingen språngbräda. Jag ska hjälpa laget att vinna titlar, säger han.

Med 13 miljoner kronor i övergångssumma blir han den tredje dyraste övergången mellan två allsvenska klubbar. MFF:s första bud på 10 miljoner kronor nobbades av Sirius som begärde 15 miljoner, vilket fördröjde övergången. Själv vill han inte se klubbskiftet som ett steg på vägen mot något ännu större.

Malmö har bra spelare som jag vill spela med. En bra klubb. När jag spelar kvittar det för vem jag spelar. Jag är alltid fullt koncentrerad på min och lagets prestation.

Kontraktet sträcker sig fram till 2021 och enligt uppgifter till Sportbladet innefattar det en vidareförsäljningsklausul på cirka tio procent.

– Vi har följt honom under en längre tid, både i superettan och allsvenskan. Någonstans under våren bestämde vi oss att vi var intresserade. Det känns väldigt bra att ha landat honom nu. Det kanske har tagit lite längre tid än vad vi hade förväntat oss men så är det ibland, säger Malmös sportchef Daniel Andersson.

Sarfo utnämndes till superettans bäste spelare förra året när Sirius gick upp i allsvenskan och han har tagit ytterligare steg uppåt under vårens allsvenska matcher.

– Nyckeln är att arbeta hårt för att fortsätta utvecklas. När jag började spela i Ghana sa min coach att det enda som kunde göra mig till en professionell fotbollsspelare var hårt arbete. Talanger hade vi många men bara hårt arbete leder till framgång.

”Jag är alltid annorlunda”

Sirius och MFF spelar inte samma typ av fotboll men det tror Kingsley inte kommer att påverka honom.

– Jag är Kingsley och jag är alltid annorlunda än de andra. Jag är jag. Oavsett vem jag spelar med.

Daniel Andersson sa att Sarfo kan spela på alla MFF:s offensiva platser i laget.

– Självklart vill jag spela som en andra anfallare men det beror också på hur matchen utvecklas. När spelet blir stressigt kan jag ta bollen och lugna ner det, gå ner, vända spelet och få in bollen bakom deras backlinje.

Tog #21 för vännen

För MFF handlar det om att få in spetskvaliteter i laget till det viktiga Champions Leaguekvalet. Truppen kommer att förändras mer under sommaren och tanken är att den då ska förädlas.

Med sin bollskicklighet och snabbhet har Sarfo kvaliteter som kommer att behövas i de kommande kvalmatcherna.

Att han får tröja 21 är ingen slump. Den valde han själv.

– Numret betyder mycket för mig och för en vän som älskar numret. Jag älskar också hur David Silva spelar fotboll. Min vän ville verkligen att jag skulle ha det här numret och när han blir glad är jag också glad.

Malmö blir också en återkomst till Skåne dit Kingsley först kom från Ghana. FC Rosengård var först att värva honom men där blev det aldrig något spel. Provträning med Mjällby ledde inte till kontrakt i Blekinge och så hamnade Sarfo i Sjöbo och BW 90 i division 2.

– Jag har faktiskt ingen aning om varför jag hamnade där. Men det har hjälpt mig på vägen så det var en bra tid.

”Satte bollen i nät”

Under hans år i BW 90 (en sammanslagning av Bjärsjölagård och Wollsjö AIF) utreddes klubben av polis för flera misstänkta fall av matchfixning.

– Jag vet inte vad som var på gång. När jag spelade förstod jag inte svenska. Jag spelade. Umgicks med min familj. Sov och tränade.

Bad ingen dig att bränna dina målchanser?

– Nej, nej, nej. Fick jag chansen satte jag bollen i nät, säger Kingsley Sarfo.

ARTIKELN HANDLAR OM