Riskerar fängelse efter vittnesmålet

Modric i rejält blåsväder efter uppmärksammade vändningen

Foto: STR / AFP
FOTBOLL

Uttalandet förvandlade Luka Modric till en av kroatisk fotbolls mest hatade män.

Nu kan det dessutom sluta med att 31-åringen själv fängslas hemma i Kroatien.

Som Sportbladet tidigare rapporterat vittnade Luka Modric nyligen i den pågående rättegången mot Dinamo Zagrebs tidigare klubbchef Zdravko Mamic. Mamic står åtalad för att ha förskingrat stora belopp från fotbollsklubben – däribland en större summa pengar från försäljningen av Luka Modric till engelska Tottenham 2008.

83,5 miljoner i egen ficka

Dinamo Zagreb fick 205 miljoner kronor av Tottenham men av de försvann hälften omedelbart till Luka Modric själv genom ett avtal mellan spelaren och Dinamo.

Modric betalade sedan en stor summa pengar, 83,5 miljoner kronor, till Mamics familj genom ett gammalt avtal med klubbägaren från den tid Mamic även fungerade som Modrics agent.

Av de 205 miljoner kronor Tottenham betalade för Luka Modric gick alltså 102,5 miljoner kronor till Dinamo Zagreb, 83,5 till Zdravko Mamic och 19 miljoner kronor till Luka Modric.

Det är de här avtalen som nu blivit en nyckelfråga i rättegången.

Åklagarsidan hävdar att avtalet mellan Dinamo och Luka Modric skrevs först efter att affären med Tottenham redan var genomförd – för att sedan bakdateras. Det skulle i så fall bevisa hur Mamic i egenskap av klubbchef skrev ett för Dinamo ofördelaktigt avtal som innebar att en stor summa pengar tillföll honom personligen istället för klubben.

Tog tillbaka bekräftelsen

Att det var så det gick till bekräftade också Luka Modric vid ett förhör redan för ett år sedan. Men när åklagare läste upp det vittnesmålet vid rättegången förra tisdagen förnekade fotbollsstjärnan plötsligt att han sagt det.

– När jag talade om det där åsyftade jag ett personligt avtal mellan Mamic och mig, som reglerade uppdelningen av övergångssumman, sa Modric som också plötsligt hade glömt flera andra bärande detaljer.

Modrics tvärvändning väckte raseri bland kroatiska fotbollssupportrar som tolkade det hela som att Real Madrid-spelaren försökte skydda Mamic. Nu ska det också prövas om Modric begått mened.

Enligt kroatiska Index.hr är en utredning redan startad mot Modric som, om han döms för att ha ljugit i rättegången, kan tvingas avtjäna allt från sex månader till flera år i fängelse.

Läs mer om rättegången mot Zdravko Mamic och Luka Modric inblandning här!

ARTIKELN HANDLAR OM