Sons kanon räddade Spurs i derbyt

avFrida Fagerlund

”Vi har bara haft ett skott” sjöng West Ham-fansen lyckligt på Wembley.

Länge såg det ut som att det skulle räcka för att säkra tre poäng – men då klev Heung-Min Son fram och räddade Tottenham.

– Vi är mycket besvikna, vi kan inte vara nöjda med det här, säger Son till BBC.

Harry Kane toppar just nu skytteligan i Premier League på 18 mål, ett mer än Liverpools Mohamed Salah.

Tottenham-anfallarens fina höst har inte direkt dämpat flyttryktena. Förutom Manchester United nämns Real Madrid ständigt som en potentiell destination.

Det senaste som har cirkulerat är att Madridklubben är villig att betala 1,5 miljarder kronor för spelaren, inklusive förre Spurs-stjärnan Gareth Bale.

När tränaren Mauricio Pochettino fick frågor kring Kane inför mötet med West Ham svarade han att engelsmannens framtid ligger helt i hans egna händer.

– Vill en spelare lämna, likt Bale eller (Luka) Modric, så kommer jag inte att hindra honom, säger Pochettino men tillade att Kane inte har uttryckt den typen av önskan.

Massivt bollinnehav för Spurs

Mot West Ham blev det inga mål för Kane, faktum är att det länge såg ut som att ingen i Spurs skulle mäkta med att få in bollen bakom Adrian.

Under första halvlek hade hemmalaget ett massivt bollinnehav på 73 procent. Chanser var det däremot färre av, West Ham gjorde det svårt för Spurs att komma igenom det täta försvaret.

Så med tjugo minuter kvar chockades plötsligt hela Wembley. Pedro Obiang drog till strax utanför straffområdet och sköt vackert in ledningsmålet.

– Pedro borde verkligen skjuta mer, säger lagkaptenen Mark Noble till BBC.

– Men han kom inte framåt. Vi blev tillsagda att ställa upp oss framför backlinjen och inte flytta oss för någon!

Då såg det ut som att West Ham, som förutom målet inte hade haft ett enda skott på mål, skulle sno åt sig samtliga poäng framför näsan på Tottenham.

Son med läckert distansskott

Heung-Min Son ville annorlunda. Sydkoreanen, som har haft fin form den senaste tiden, visade att även han är en duktig distansskytt. 1–1-målet var hans sjunde för säsongen och 25:e ligamål totalt, vilket innebär att han är den asiat som har gjort flest i Premier Leagues historia.

– Obiangs mål var bättre än mitt, skottet var ofattbart, säger Son.

– Vi har världens bästa målvakt och han kunde inte göra någonting. Hur mitt mål såg ut är mindre viktigt. Ett vackert mål eller ett skitmål, det spelar ingen roll i kväll.

Resultaten innebär att Tottenham behåller femteplatsen i tabellen, numera tre poäng bakom fyran Liverpool. West Ham, som inledde säsongen svagt och sparkade Slaven Bilic till förmån för David Moyes, ligger på en 15:e plats.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM