Sverige andraseedade – kan möta Danmark

avMartin Tolén

I dag lottas Uefa Nations League.

Och Sverige – som är placerade i League B – blir andraseedade.

Därmed kan möten med Gareth Bales Wales och Christian Eriksens Danmark bli verklighet i höst.

I höstas kvalade Sverige in till VM i Ryssland efter att ha slagit ut Nederländerna i gruppspelet och Italien i det efterföljande playoff-spelet.

Men just mötet med Nederländerna var också avgörande för Uefas kommande turnering, Uefa Nations League, som inleds i höst.

En seger i den avslutande gruppspelsmatchen hade betytt en plats i League A, men i stället får Janne Anderssons landslag nöja sig med en plats i League B.

– Tänk en grupp med Tyskland, Spanien och Sverige, sa Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, drömmande inför avslutningen i VM-kvalet.

Kan möta Danmark

Men så blir det alltså inte.

Nu har Uefa släppt seedningen inför lottningen.

Sverige, som spelar i League B, är andraseedade tillsammans med Ukraina, Irland samt Bosnien och Hercegovina.

Därmed kommer Blågult att lottas in mot något av lagen Österrike, Wales, Ryssland eller Slovakien från pott ett samt ett av Nordirland, Danmark, Tjeckien eller Turkiet från pott tre.

Wales förgylls av stjärnor som Gareth Bale (Real Madrid) och Aaron Ramsey (Arsenal) medan ett möte med Åge Hareide och Christian Eriksens Danmark också troligen skulle locka.

Kan ge friplats i EM

Det finns också Uefa-regler som säger att Ryssland och Ukraina inte kan lottas mot varandra i lottningen.

Skulle Sverige vinna sin trelagsgrupp i Uefa Nations League – som ersätter de betydelselösa träningsmatcherna och inte påverkar EM-kvalet – väntar uppflyttning till A-divisionen där stora fotbollsnationer som Tyskland, England och Spanien huserar.

Det bästa laget i varje division – avgörs med hjälp av ett slutspel i mars 2020 – som inte kvalar in till EM via det vanliga EM-kvalet får en plats i mästerskapet 2020.

11.45: Följ lottningen här!

ARTIKELN HANDLAR OM