Blåvitt rasar mot Gothia Cup

Arrangören skyller upploppet på provocerande spelare

Foto: Viasat/Bildbyrån

GÖTEBORG. Gothia Cup skyller upploppet på IFK Göteborg-spelaren som provocerade motståndarklacken.

Det får Blåvitt att rasa.

– Det här handlar om ett stort antal vuxna män som hoppar in på planen och jagar barn. Det kan aldrig vara IFK Göteborgs fel, säger klubbens presstalesman, Ulf Jörnvik.

Det var sent i torsdags kväll som det stora kaoset utbröt på Heden 4.

IFK Göteborgs 16-åringar hade just slagit ut Al Madina i Gothia Cups 16-delsfinal, när ett par hundra Madina-supportrar hoppade över stängslet och jagade Blåvittspelarna över hela planen, in över nästa plan och vidare ut i de centrala delarna av Göteborg.

”Våldsamt upplopp”

Ingen skadades fysiskt, men två spelare slogs ner, och de fick enligt uppgift också stenar kastade efter sig.

– Vi betecknar det som våldsamt upplopp, och enligt lagen är alla som hoppade in på planen misstänkta för det. Vi har inlett en förundersökning, säger supporterpolisen Jan Edmundsson.

”En provokation”

En IFK Göteborg-spelare har enligt vittnesmål från vakter sprungit fram mot Madinaklacken och vid två tillfällen hyssjat mot dem samt kysst klubbmärket efter slutsignalen.

För provokationen stängdes han i går av för resten av turneringen av Gothia Cups disciplinkommitté.

– Han gör att de invaderar planen, säger kommitténs ordförande Gerhard Sager, och får medhåll av turneringens presschef.

– Just den här publiken har följt oss i två år och det har aldrig varit några problem. Nu var det inte heller resultatet eller hur matchen utspelade sig, utan en provokation som utlöste det som hände, säger Niclas Andersson.

Två citat som får IFK Göteborg att rasa.

– Så kan man inte säga. Det är så dumt, milt sagt. Det finns inget som rättfärdigar att man springer in på planen och sparkar ner någon, säger klubbens sportchef Håkan Mild.

”Viker oss aldrig”

Och den hyssjande gesten?

– Har det skett något dumt kommer vi att ta upp det inom föreningen.

Han får medhåll av Blåvitts presstalesman Ulf Jörnvik.

– Våra spelare ska inte hålla på med gester mot publiken, men det är en annan sak. Oavsett kan själva upploppet aldrig vara IFK Göteborgs och den här spelarens fel, där viker vi oss aldrig.