”Om en spelare inte lär sig på fyra försök – sälj honom”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-27

AIK-tränaren Alex Miller om sin stenhårda ledarstil

Alex Miller vände upp och ner på det mesta när han kom till AIK i somras.

Och den hårda retoriken sitter kvar.

– Om en spelare inte lär sig på fyra försök – sälj honom, säger tränaren när Sportbladet träffar honom inför matchen mot Helsingborg.

Det är alltid speciellt att prata med 61-åringen från Glasgow.

De snabba svaren med den skotska accenten kommer gärna innan frågan är avslutad och det är nästan omöjligt att ställa följdfrågor.

Dessutom är det sällan som man får ögonkontakt: oftast är blicken riktad rakt ut i intet istället för mot dig. Kort sagt är Alex Miller inte typen som man står och pratar om väder och vind med. I alla fall inte som journalist.

Rakt på sak-retorik

Det kanske är som han själv brukar säga: han säger sanningen, inget mer.

Men att sanningen i så fall kan vara brutal har såväl spelare, ledare som tidningsläsare fått erfara under skottens korta tid i Sverige. Hans rakt på sak-retorik har har varit som gjort för smaskiga rubriker.

Och visst, även under den kvart som jag pratar med Miller inför matchen mot serietvåan från Skåne så talas det i stora ord och oväntade resonemang. Till exempel när jag frågar hur långt han kommit med sitt lagbygge.

– Det går inte att säga. För vissa spelare tar det år att lära sig saker. Det är som Marcello Lippi säger: om en spelare inte lär sig på fyra försök – sälj honom!

”Tänker bara på resultat”

Nej, det är inget skämt och heller inte någon överdrift. Mitt spontana skratt fastnar i halsen när Miller spänner ögonen i mig. Sedan utvecklar han.

– Vissa spelare tar in, andra inte. Om man ska förbättra sig är det en process och den börjar alltid med att man tar in information. Först efter det kan man utveckla sitt spel.

Behöver ni förändringar i truppen?

– Jag pratar inte om framtiden.

Inte?

– Nej, vi måste ha resultat nu, det är allt jag tänker på. Skador, avstängningar och så vidare. Så går man vidare hela tiden: vad har nästa lag för styrkor? Vad har de för svagheter?

Helsingborg...

– Bra lag. Bra offensiv rörelse, ett mittfält som går framåt och en bra struktur.

Har de några svagheter?

– Vi vet vad vi ska göra och det är upp till spelarna att utföra jobbet. Helsingborg ska veta att de kommer få en tuff match.

De saknar sin skyttekung Ale...

– Nummer 18, ja. Mycket bra. Men spelaren som kommer in i stället vill visa vad han kan. Samtidigt är det självklart att alla lag vill ha en sådan målskytt.

Är ert största problem målskyttet?

– Ja. Vi har aldrig varit ett lag som gör mycket mål. I fjol gjorde laget 36 mål, det är ett otroligt lågt snitt för att vinna ligan. Vi måste göra mer mål och vi måste dela på ansvaret. Vi kan inte lita på en spelare. Titta på statistiken. Inget i det här laget har haft ett bra målsnitt någon gång, i någon liga. Det handlar inte om att de har mig som tränare.

Trivs du med ditt jobb?

– Ja. Jag får arbeta med spelarna och vi jobbar hårt tillsammans. Ibland skulle man vilja ta en paus, ibland tycker man att man förtjänar det. Men man får ta det onda med det goda. Måndag är alltid en ny dag.

”Historien spelar ingen roll”

AIK är en av Sveriges största klubbar. Är det ett pressande jobb?

– Nej. Vad är en stor klubb?

Historien, fansen…

– Okej, fansen. AIK har många supportrar. Men historien? Fotboll är ett today’s game. Vad du gjorde i går, vad du gjorde för tio år sedan, det ska jag berätta för dig: det spelar ingen som helst roll. Det är bara idag som du kan vara framgångsrik. Varje spelare i AIK måste inse att de ska prestera vecka ut och vecka in. Det är skillnaden mot superprofessionella spelare i Chelsea, Manchester United eller Barcelona. Där är det alltid ”måste vinna-måste vinna-måste vinna!”.

Kan du koppla bort fotbollen? Vad gör du när du är ledig?

– Jag kollar på matcher på tv och förbereder mig.

Alltid fotboll?

– Jag lever ett enkelt liv. Jag ser på teve, läser något, går och handlar med min fru eller tar en promenad. Stockholm är vackert med allt vatten. Men för det mesta tänker jag på fotboll, ingenting får passera över ditt huvud.

Du är extremt noggrann?

– Alltid. Jag vet exakt hur varje träning ska se ut, vad jag vill få ut av den, vilka övningar vi ska köra och vem som tar hand om dem. Så fungerar fotboll för mig. It’s a 24/7 job.

De 3 senaste AIK–klippen

Följ ämnen i artikeln