AIK Fotboll

”Är väldigt besviken på ett lag jag älskar mer än mitt hjärta”

Av: 

Patrik Brenning

Viktor Liljerås

FOTBOLL

Bojan i exklusiv intervju

Nye AIK-tränaren Alex Miller tvingade bort Bojan Djordjic och Martin Mutumba från klubben.

Det avslöjade Sportbladet.se i går.

I ett exklusivt möte riktar nu Djordjic stark kritik mot högt uppsatta personer i AIK:s styrelse.

– Det här var tränarens beslut och ingen annans. Men hinner han verkligen göra en bedömning efter tre dagar? Eller finns det folk i styrelsen som trycker på? Min fråga är vad det är man försöker göra?

Bojan Djordjic och Martin Mutumba lämnar AIK för spel i ungerska Videoton FC i en affär där klubben säger sig ha ”värderat ett bra bud”.

Men när Sportbladet träffar Bojan Djordjic berättar han en helt annan historia:

Guldhjältarna från fjolåret blev utsparkade av nye tränaren Alex Miller.

– Jag har pissat blod för AIK men nu är jag väldigt besviken på ett lag jag älskar mer än mitt hjärta. Som jag gjort så mycket för, säger Djordjic.

Vi möter honom på Midgårdsvallen i Märsta utanför Stockholm.

Pappa Ranko är tränare för Valsta Syrianska i division 1 norra och Bojan är där för att se matchen mot Vasalund.

– Det är bara att leta där farsan är för att hitta mig. Äpplet faller inte långt från trädet, säger Bojan och ler.

Bojan har haft en tung dag. Men ”det är lugnt” att prata om det som hänt.

”Det var Millers beslut”

En öppnande fråga är vad som behövs. Sedan berättar han allt om hur han på nolltid gått från att vara AIK-truppens ansikte utåt till att bli borttvingad från klubben i sitt hjärta.

– Det var Alex Millers beslut. Han sade att vi skulle säljas och då känner du dig inte betydelsefull överhuvudtaget. Det kan nog vilken normal människa som helst intyga.

Bojan Djordjic säger att Miller helt enkelt meddelade honom och Martin Mutumba att de inte längre var önskvärda i klubben. Efter tre dagar på posten beordrade skotten sportchefen Jens Andersson att sälja duon.

– Vi hade vårt möte i går men redan efter torsdagens träning hade Jens (Andersson) fått grönt ljus från honom att om det kommer ett bud på killarna så sälj dem. Jag har på sex träningspass gått till noll i förtroende. Det är helt sjukt. Efter sex pass säger han att det är okej att sälja Bojan och Martin.

Djordjic hade mer än gärna velat stanna i AIK. Men efter att Miller förklarat sitt beslut blev situationen ohållbar.

Styrelsen som trycker på?

28-åringen går nu även till hård attack mot personer på de allra högsta posterna i AIK Fotboll.

– Det här var tränarens beslut och ingen annans. Men hinner han verkligen göra en bedömning efter tre dagar? Eller finns det folk i styrelsen som trycker på? Min fråga är vad det är man försöker göra?

– Det är som att de planerat att ”ni får ta skiten och lämna nu när det inte går så bra”. Jag har ändå gjort mycket för klubben och står på tavlan (över SM-vinnare). När två sådana spelare som vi lämnar klubben och de inte ens kan komma ner på mötet. Det beslutet och inte ens ett tack, ingenting. Vi packade våra väskor och lade ner skorna.

Det kändes som vi blev utsparkade.

Den ungerska klubben tog kontakten när AIK var på träningsläger i Tjeckien för knappt två veckor sedan men då var aldrig tanken att acceptera budet.

– Då var det inga problem. Jag var med i Tjeckien, fick en ny innermittfältsposition och allt flöt på. Men då trodde vi att Björn (Wesström) fortfarande skulle vara tränare. Så var det sagt och att vi inte skulle gå ifrån AIK-linjen. Men den där AIK-linjen kan vi nog stryka över nu. Det här är så långt bort från AIK-modellen man kan komma.

”Björn har mitt förtroende”

Kan du tänka dig att återvända under nuvarande ledning?

– Aldrig i livet. Björn vet att han har mitt fulla förtroende och jag tackar honom och Jens för att vi ändå kunde samarbeta, ha en normal dialog och att det fanns något att gå till. Men det här är en chock. Ingen förväntade sig det här. AIK är mer för oss. Martin har ju till och med sin tatuering med ”A.I.K 2LAX9”. Det gjorde han inte för att slicka röv kan jag lova utan för att han bryr sig om något. Vi lever för AIK.

Har du något att säga till Alex Miller?

– Jag har en sak att säga till Mr Miller och det är att han måste inse att AIK inte är vad många tror Sverige är. Att alla klappar lugnt och att det inte är någon press. Får du inte resultat i den här klubben kommer du att få höra det. Jag har suttit på Råsunda ända sedan det var som värst. När folk frågade vad gör du som utlänning på norra?

– Jag kommer ändå att sakna fansen. De som uppskattade mig. De andra killarna som inte gillade mig, vem fan bryr sig? Jag vet att jag är en AIK:are i hjärtat.

Vad händer nu?

– Jag och Martin drar till Budapest i?morgon (läs i?dag). Det är rakt in i det bara, säger Bojan Djordjic.

Sportbladet har varit i kontakt med Martin Mutumba som inte vill ge några kommentarer.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

AIK Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

AIK

Bojan Djordjic

Martin Mutumba

Allsvenskan i fotboll