Guardiolas förebild: Egil ”Drillo” Olsen?

FOTBOLL

”Vi var tidigt ute”

Egil ”Drillo” Olsen sågades för 4-5-1-uppställning när han ledde Norge i bland annat VM 1994.

Men nu hyllas den förre förbundskaptenen för sin ”tråkfotboll” som anses ha blivit stilbildande.

– Kanske lärde sig Guardiola när vi tog bort honom från EM-mötet i Spanien 2000, säger Norges landslagschef Nils Johan Semb till VG.

Egil ”Drillo” Olsen fick stark kritik från flera håll i världen för sin extremt defensiva uppställning med bara en forward på topp och nästa samtliga spelare deltagande i försvarsspelet. Men nu hyllas istället ”Drillo” som stilbildande.

”Används hos de stora lagen”

– Jag ser många av elementen Egil började med i början på 90-talet användas hos de stora lagen. Se bara på Barcelona som försvarar sig med en stenhård defensiv organiserad i en 4-5-1. Guardiola har gjort det laget komplett, kanske lärde han sig något när vi tog bort honom från EM-mötet i Spanien 2000, säger Norges landslagschef Nils Johan Semb.

Den matchen vann Norge med 1-0, Guardiola spelade på mittfältet i Spanien och Semb var förbundskapten för Norge. Han använde sig då av Olsens gamla filosofi och ställde upp med en forward mot Spaniens två.

Började med zonförsvar

Olsen själv, som nu återigen är förbundskapten, förstår Sembs tankegångar.

– Vi var tidigt ute med flera saker. Bland annat med ett renodlat zonförsvar som blivit standard nu. Du har inte råd att ha två, tre spelare som inte jobbar defensivt, säger ”Drillo”.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga