Liverpool vann stenhårt derby

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Hårt spel på Anfield – två röda kort delades ut

1 av 3 | Foto: Getty images

Merseyside-derbyt blev en blodig historia som Liverpool vann med 1-0.

Först sparkade Evertons Marouane Fellaini Dirk Kuyt i ansiktet – och en stund senare hoppade Liverpools Sotirios Kyrgiakos in med båda fötterna före i en tackling mot belgaren.

Liverpools mittback fick rött kort för attacken och Fellaini tvingades bryta.

– Men det skulle varit två röda i den händelsen. Fellaini väntar in Kyrgiakos och går in med kallt berått mod, säger Canal Plus expert Jens Fjellström.

Det stod mycket på spel på Anfield.

Liverpool jagade en fjärdeplats, Everton vill inte tappa greppet om platserna som ger Europacupspel nästa säsong – och om inte det räckte så var det dessutom Merseyside-derby.

Det märktes på spelarna som lirade med hjärtat utanför tröjorna.

Bars ut på bår

I en händelse föll Dirk Kuyt, och Evertons belgiske mittfältare Marouane Fellaini fullföljde stenhårt och sparkade holländaren i ansiktet. Kuyt blev vansinnig, men domare Martin Atkinson höll i korten vid det tillfället. Senare sänkte Mascherano samme Fellaini, men korten stannade i fickan den gången också.

Det gjorde de inte en stund senare.

Nämnde Fellaini hade bollen på Liverpools planhalva, avvaktade och fick se Sotirios Kyrgiakos hoppa in stenhårt med båda fötterna mot Fellainis fotleder, men belgaren svarade med att stampa tillbaka.

Kyrgiakos fick rött direkt av Atkinson, Fellaini bars ut på bår och bröt matchen.

”Kunde haft två benbrott”

Men Jens Fjellström i Canal Plus menar att Fellaini också skulle blivit utvisad, och utvecklar tankarna när han visar bilder på händelsen.

– Fellaini kan gå på bollen och spela vidare men väljer att ta det lugnt och låta Kyrgiakos tackla så att han sen kan trampa ovanpå. Det är kallt berått mod. Kallblodigt är det i varje fall. Fult, elakt och borde berättigat ett rött kort, säger han.

– Vi kunde haft två benbrott. Och kanske tre röda.

Fjellström syftar även på en situation då Evertons Steven Pienaar gick in hårt, men sydafrikanen fick senare två gula kort och utvisades mot slutet. Också Steven Gerrard kunde fått rött efter en stämpling på just Pienaar.

Kuyt frälste Anfield

Men det spelades fotboll också.

Liverpool hade – trots en man mindre under större delen matchen – det mesta av spelet. Steven Gerrard drog en frispark i ribban, men samtidigt nickade Evertons nickfantom Tim Cahill över i ett ganska fritt läge framför mål.

Men det var Dirk Kuyt gav Liverpool ledningen med 1-0 efter nick på hörna en bit in i den andra halvleken.

Resultatet stod sig, och när slutsiganlen gick visste glädje på Anfield inga gränser.

Och Liverpool är just nu fyra i ligan. Vem trodde det för någon månad sedan?

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN