Alla VM-klara lag – och läget i grupperna

Publicerad 2018-08-27

24 lag gör upp om bucklan i fotbolls-VM i Frankrike nästa år. Arkivbild.

Tio länder är redan klara för fotbolls-VM i Frankrike nästa år.

Så här är läget i kampen om de sista 14 platserna.

Lag som är klara för VM: Australien, Brasilien, Chile, Kina, Frankrike (värdland), Italien, Japan, Sydkorea, Spanien, Thailand.

Öppna platser: 3 från Afrika, 6 från Europa, 3 från Nord- och Centralamerika, 1 från Oceanien, 1 från playoff mellan Argentina och fyran i Nord- och Centralamerika.

Så ser kvalläget ut för övriga:

Afrika – 3 platser

Afrikanska mästerskapen för damer avgörs 17 november–1 december 2018. Turneringen fungerar också som kval till VM, och de tre främsta lagen går vidare. En brasklapp: om Ekvatorialguinea hamnar topp tre så går i stället fyran till VM. Detta eftersom Ekvatorialguinea är avstängt från VM 2019.

Nord- och Centralamerika – 3 platser, samt en playoffplats

De tre främsta lagen i Concacaf Women's Championship, 4–17 oktober, går till VM. Fyran går till playoff mot Argentina om ytterligare en VM-plats.

Oceanien – 1 plats

Segraren i OFC Women's Nations Cup, 18 november–1 december, går till VM.

Sydamerika – 2 platser, samt en playoffplats

Copa América fungerade som kval och avgjordes i april. Brasilien och Chile gick vidare som etta och tvåa, och trean Argentina tog sig till playoff.

Asien – 5 platser

Asiataska cupen fungerade som kval och avgjordes i april. Japan, Australien, China, Thailand och Sydkorea tog de fem topplaceringarna och kvalade in till VM.

Europa – 8 platser

De sju gruppvinnarna kvalar in till VM i Frankrike nästa år. De fyra bästa tvåorna, sett till resultaten mot lag 1, 3, 4 i respektive grupp, gör upp om den sista VM-platsen. Vem som tar den avgörs i ett playoff-slutspel där lagen först möts i var sin semifinal, och där vinnarna från de mötena gör upp om VM-biljetten i ett dubbelmöte.

Läget inför de avslutande omgångarna:

Grupp 1: Wales leder gruppen på 17 poäng, en före England som dock har spelat en match färre. Ett troligt avgörande kommer den 31 augusti när Wales tar emot England i sin sista match i gruppspelet. England avslutar sedan borta mot Kazakstan.

Grupp 2: Schweiz toppar på 18 poäng, tre före Skottland. Schweiz vann det förra mötet med 1–0 och Skottland behöver därför en tvåmålsseger när lagen möts den 30 augusti för att gå om. Skotskt 1–0 – samtidigt som lagen vinner sina avslutande matcher mot Polen respektive Albanien – och det blir en målskillnadsaffär. Där har Schweiz fem mål till godo.

Grupp 3: Europamästaren Nederländerna är på god väg mot VM men Norge, fyra poäng bakom, har spelat en match färre och blir klart för VM genom två raka segrar, borta mot Slovakien och hemma mot Nederländerna. Även oavgjort mot Slovakien kan räcka, men då måste Norge vinna med minst två mål mot Nederländerna.

Grupp 4: Det lär behövas minst oavgjort mot Danmark i Viborg den 4 september om det ska bli svensk gruppseger. Men det är under förutsättning att Sverige först slår Ukraina. Vid ukrainsk seger riskerar Sverige att till och med missa andraplatsen och därigenom också VM.

Grupp 5: Islands skrällseger borta mot Tyskland (3–2) har ställt gruppen på ända. Tyskland är en poäng bakom med två matcher kvar och behöver förmodligen vinna returmötet den 1 september för att vinna gruppen. Alternativet är att Tjeckien, som fortfarande kan nå andraplatsen, besegrar Island i sista omgången.

Grupp 6: Italien är VM-klart efter sju raka segrar. Där bakom handlar det om huruvida Belgien ska nå playoff som en av de fyra bästa tvåorna. Men då kan laget behöva vinna sina två sista matcher, borta mot Rumänien och hemma mot Italien.

Grupp 7: Spanien är klar gruppsegrare efter sex segrar. Österrike och Finland, med 13 respektive 10 poäng (en match färre spelad), jagar andraplatsen och en eventuell plats i playoffslutspelet. Avgörande blir lagens möte i Österrike den 4 september.