Skiftat fokus efter Europa-fiaskot: ”Måste ta det på rätt sätt”

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

AIK:s äventyr ute i Europa är över för denna gång – men i allsvenskan är de fortsatt obesegrade.

Nu samlar serieledaren all kraft för att kunna vinna det första SM-guldet sedan 2009.

– Vi måste mobilisera om oss och inse att vi har optimerade chanser att gå hela vägen i allsvenskan, säger målvakten Oscar Linnér.

Under onsdagens träning på Karlberg fick Rikard Norling frågan om han hellre skulle nå Europa League-gruppspelet eller vinna allsvenskan med AIK. Lagets tränare konstaterade då, relativt snabbt:

– Måste jag välja så tar jag personligen ett SM-guld med AIK, varje dag i veckan. Sen vet jag att det är en högst personlig inställning, det kanske inte stämmer överens med alla andra AIK:ares ambitioner att fixa både guld och Europaplats.

I och med att ett ungt Nordsjälland spräckte AIK:s drömmar om Europa genom att besegra dem med sammanlagt 2–0 (1–0 i returmötet på Tele2 arena) får nu klubben rikta allt sitt fokus på ligaspelet – där de fortfarande är obesegrade serieledare.

Ett abrupt slut på Europa-äventyret

Efter matchen berättade en besviken Norling om känslorna efter Europa League-uttåget.

– Det gör ont att det blir så tydligt och abrupt. Antingen spelar du nästa omgång eller så gör du inte det. Vi hade ambitionen att gå långt i Europa, men vi klarade inte det. Det är en stor besvikelse att hantera.

Hur påverkar detta ert fortsatta matchande i den allsvenska guldstriden?

– Man kan nog hitta positiva synsätt på allting. Nu går vi in i ett allsvenskt spel där vi har en bra position och ett bra lag. Vi kommer att vara otroligt fokuserade på den uppgiften framöver, säger han.

”Får se det från den sidan”

Han får medhåll från sin målvakt, Oscar Linnér, som berättar att truppen nu får acceptera det faktum att de inte längre är med oss slåss på flera fronter, utan får fokusera på det inhemska ligaspelet.

– Vi har haft två stora mål med den här säsongen. Det ena är att ta oss till gruppspel i Europa League och det andra att vinna allsvenskan. Det är extremt svårt att göra båda. Med Europamatcher under hela hösten och med det här tajta spelschemat är jag rädd att vi inte hade kunnat gå all in i samtliga matcher, säger han.

– Det är extremt tråkigt att vi åker ut, vi hade gärna gått vidare, men vi måste ta det här på rätt sätt. Vi måste mobilisera om oss och inse att vi har optimerade chanser att gå hela vägen i allsvenskan. Vi får se det från den sidan.

AIK leder allsvenskan på 36 poäng efter 16 omgångar. Hammarby har 33 poäng på 15 spelade matcher, men ligger dessutom fyra plusmål efter AIK när det kommer till målskillnaden.

Laddar Matchöversikt
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM