Slaget om Fernando

FOTBOLL

Morientes vill till Liverpool - men till vem säljer Real?

LONDON

Brittiska Channel Five väntade in det nya året med att visa Abbas Greatest Hits mellan elva och tolv i natt.

Det är väl inte troligt att Fernando Morientes såg det.

Men du kanske kan höra trummorna, Fernando?

Abba får göra om videon. Det börjar bli trångt runt den där lägerelden nu.

Foto: var hamnar stjärnan? Fernando Morientes vill till Liverpool - men klubben ligger bara trea i budgivningen om den i kylskåpet placerade spanska Real Madrid-stjärnan.

Ni som hänger med vet att det spanska inbördeskriget i Real Madrid placerat den eminente Morientes i kylskåpet. Han har gjort 23 mål på 36 landskamper - ändå är han bara fjärde anfallare i Real efter Ronaldo, Raul och Owen.

Fotbollsvärlden slåss nu om hans namnteckning.

Morientes vill till Liverpool. Han gillar managern Rafael Benitez, landsmannen, och han vill spela i ett lag som verkligen har chansen att uppnå något framöver. Morientes själ och hjärta befinner sig redan på Anfield.

Resten av kroppen är emellertid inte där än. Inte heller hans agent.

Det är som vanligt Money, Money, Money som gäller och agenten Gines Carvajal avslöjade i går att det förutom Liverpool är fyra engelska klubbar (och två franska, varav en är Monaco) som vill köpa den 28-årige Morientes.

Det är Newcastle, Aston Villa, Everton och Birmingham.

The Winner Takes It All. Den som landar en målkung som Morientes när transferfönstret slås upp på på vid gavel idag gör ett jätteklipp.

Men det är alltså en smula komplicerat, alltihop.

Real Madrid vill ha 7 miljoner pund (ett pund är knappt 13 kronor, räkna själva) för sin superreserv. Liverpool har i ett första skede bjudit exakt hälften.

Liverpool kan gå högre, upp till 5 miljoner pund, men frågan är om det räcker.

I går lade både Aston Villa och Everton upp 6 miljoner pund för att köpa Southamptons anfallare James Beattie. Det betyder, förutom beviset på övertron på engelska spelare, att den klubb av de två som missar Beattie kan lägga pengarna på Morientes i stället.

Och så har vi Newcastle, som sagt att "hur mycket Liverpool än erbjuder går vi högre".

I nuläget ser det alltså ut som om Liverpool bara är trea, fyra i auktionen. Trots att det alltså är där Morientes vill spela.

Det är en bisarr tillvaro att vara handelsresande i fotboll.

Du kan sitta på en bänk och tjäna miljoner, men tvingas du träna med reserverna och aldrig får några a-lagsmatcher kan inga pengar i världen trösta.

Se bara på Liverpools försvarare Stephane Henchoz, som i går avlossade en ruggig salva mot Rafael Benitez.

"Han har behandlat mig som skit"

- Han har behandlat mig som om jag vore jordklotets största skithål. Jag är laglös. I Liverpools ögon existerar jag inte längre. Men om jag ska lämna klubben gör jag det som free agent, de ska fan inte få ett öre för mig, dundrade schweizaren.

Eftersom inga Abba-texter handlar om arslen säger jag bara: Mamma Mia!

Det är sällan man hör liknande saker. Ligans managers kastar skit på varandra, spelare bråkar inbördes, många har synpunkter på domarna och alla kritiserar FA - men när hörde ni senast en lirare som vågade säga exakt vad han tycker om en manager? Världens toppfotboll är nerlusad med fantastiska spelare - typ Fernando Morientes - som sitter på avbytarbänken och är obrottsligt lojala. Det är rätt förvånande att de klarar det, trots feta lönekonton.

Nu hoppas jag personligen att den gode Fernando hamnar i staden Liverpool, antingen hos de röda eller hos de blå.

Mest spännande våren på länge

Det skulle sätta ännu mer färg på den vårsäsong som väntar, den som verkar bli den mest spännande och dramatiska på länge. Eftersom både Everton och Liverpool har häng på toppen kan en spelare som Morientes faktiskt röra om i grytan en hel del.

Vårdramat startar egentligen redan i dag, då Liverpool tar emot ligaledarna Chelsea. Hemmaseger - och allt blir genast mer spännande. Jag tror på kryss på kupongen. Men vinner Chelsea får man nog redan nu börja smålyfta på kepsen.

Mycket avgörs på mitten: Steven Gerrard mot Frank Lampard. Två tungviktare.

- Jag älskar Gerrard, men han är inte bättre än Lampard, säger José Mourinho i Chelsea.

Vi får se. Om ni just släpat er upp denna nyårsdag så slå på tv:n (om ni har rätt kanal). Det är inte bara backhoppning idag.

Till sist:

Årets Dancing Queen måste väl ändå vara Boltons Ben Haim. Tre matchers avstängning för Wayne Rooney efter den där handpåläggningen... löjligt! Bolton-Ben kastade sig i marken och slog på en breakdance av sanslösa mått. En riktig karlakarl. Hoppas han höll hårt i handväskan.

Så är lagens form inför ”den riktiga starten på serien”

Efter nyår börjar Premier League. Det menar Alex Ferguson som med sitt Manchester United jagar Arsenal och Chelsea.

Sportbladet har granskat topplagen när ligan startar "på riktigt".

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM