Vilken man - vilka räddningar!

FOTBOLL

På den första dagen gjorde han en poäng till tre, på den femte vann han ett derby.

Är Vanderlei Luxemburgo mannen som leder Real Madrid tillbaka till toppen?

Inte en aning.

Men han är en sjuhelsikes maskot.

Foto: Vanderlei Luxemburgo - Real Madrids frälsare?

Veckan före el derbi madrileño var underbar.

Från Madrid rapporterades om falska biljetter på svarta marknaden, osakliga påhopp av Sosa, en snabb comeback av Fernando Torres och en ny fru för Ronaldo. Den här gången är det MTV-bejben Daniella Cicarelli som fallit för Ronnies Brad Pitt-ansikte.

Perfekt uppladdning, alltihop. Efter vinsten mot Real Sociedad i onsdags sjöng Real Madrid-spelarna "ge oss Atlético" i omklädningsrummet.

Och matchen levde upp till sitt förspel.

El derbi var fysiskt, snabbt, tätt och hann aldrig bli låst. Om det fanns någon taktisk skillnad i Vanderlei Luxemburgos sätt att coacha laget så såg jag den inte. Real Madrid spelade likadant under Remón.

Bäddat för trubbel

Mer intressant var det med Atlético, laget med Spaniens bäste 20-åring och Spaniens fjantigaste smeknamn (los Colchoneros, "Madrassmakarna"). César Ferrando valde att spela med både Salva och Torres på topp, vilket var långt ifrån självklart i höstas.

När Madrassmakarna dessutom fick igång ett kantspel på två flanker var det bäddat (förlåt, klockan är mycket) för Real-trubbel.

Luxemburgo hade lösningen.

Ur fickan tog han fram en walkie-talkie av samma typsnitt och storlek som de som nordstatsarmén använde i amerikanska inbördeskriget. Han stod och pratade i den, koncentrerat.

Jag tror han pratade med gud.

På något annat sätt går det inte att förklara att Fernando Torres, El Niño, gick av Vicente Calderón utan att ha gjort mål. Eller, jo, man kan förstås förklara det med att Real Madrid har en av världens bästa målvakter i Iker Casillas.

Vilken man. Vilka räddningar.

Ronaldo - gör mycket med lite

Med Casillas i fantomform räckte det med tre chanser framåt och mästerligt anfallsspel av Ronaldo. Bara de allra största spelarna klarar att göra så mycket med så lite. Daniella Cicarellis blivande make är en konstnär på området.

3-0 var inte ett dugg logiskt, men det gör inte värdet mindre.

Hur ofta har vi inte sett Real Madrid spela den andra rollen? Med stort bollinnehav, defensiva misstag, motståndare som spelar lågt och rinner igenom och tar med sig tre poäng hem.

Den här gången hade Luxemburgo tur, Casillas, Ronaldo och sin walkie-talkie. Fernando Torres bytte ett brutet revben mot ett brustet hjärta, medan Real Madrid tog in tre tunga poäng på Barcelona.

Luft under vingarna

Real Madrid har fått luft under sina manikerade galáctico-vingar. Vanderlei Luxemburgo har fått en drömstart på jobbet att återerövra världen åt president Pérez.

Madrid är vunnet.

Nästa hållplats: Spanien och Europa.

Frank Rijkaard gav sina spelare lite extra julledigt i vinter. Kanske borde han förklarat att semestern är slut nu?

Barça var pinsamt i går, medan klubbens alldeles egna Riquelme var magnifik på Villarreals mittfält.

Knivhugg gör alltid lite mer ont när man vet var de kommer ifrån.

Lingvisterna har det baskiska språket, geograferna har Atlantis, kriminologerna har JFK-mordet.

Vi fotbollsälskare har - Inter.

Hur fungerar de? Hur gör de? Hur lyckas de?

Om Mancinis pojkar hittar något slags stabilitet i vår blir jag inte ett dugg förvånad om de tar hem hela Champions League.

I klassen "tränare som fått en kanonstart på nya jobbet" finns det fler stipendiater än Luxemburgo.

Giuseppe Papadopulo har inlett med att föra Lazio till vinst i derbyt och seger i Florens. Två raka, det är mer än plottraren Domenico Caso lyckades med på 16 omgångar.

Ny match och ett nytt, fint mål för Zlatan Ibrahimovic.

Han ser konstant tryggare ut med sin roll i Juventus, det kommer bli roligt att se honom i par med Trezeguet framöver.

Vem gör entré i skotsk fotboll med att gå in från start i ett Old Firm-derby, spela bra, springa in i Celtic-monstret Bobo Balde, se dubbelt och bli utbytt?

Bojan Djordjic, förstås.

Det ska bli kul att följa honom i Rangers.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga