AIK:s straff: Böter och spel på tomma läktare

1 av 3 | Foto: Gunnar Seijbold
Tomma läktare Oroligheter på Råsunda vid derbyt mellan AIK och Hammarby i måndags. I dag beslutade AIK:s styrelse självmant att spela den kommande matchen mot Örgryte inför tomma läktare.
FOTBOLL

100 000 kronor i böter.

Och spel inför tomma läktare på söndag – och i ett eventuellt kval.

Det blev domen, som Svenska fotbollförbundet offentliggjorde sent på fredagseftermiddagen, för AIK Fotboll efter kravallerna i derbyt mot Hammarby.

Skandalen på Råsunda i måndags, då AIK-fans försökte storma planen, får nu direkta konsekvenser för de vanliga, fotbollsintresserade fansen.

Redan vid lunchtid i dag beslutade en enig styrelse i AIK Fotboll AB att spela söndagens ödesmatch mot Örgryte IS inför tomma läktare.

Styrelsen hävdar att händelserna i samband med derbymatchen mot Hammarby var så graverande att de inte kan riskera att det händer igen.

– Vi beklagar djupt att beslutet drabbar majoriteten av AIK:are som stöder laget på ett bra sätt under matcherna. Vår förhoppning är att dessa goda krafter skall samverka med oss för att få bort avarterna från arenan och skapa en bra atmosfär vid våra matcher i framtiden, skriver styrelsen på aik.se.

”Tydlig markering”

– AIK Fotboll måste vara väldigt tydliga i det här läget inför våra supportrar, ungdomar, föräldrar och samarbetspartners. Vi måste göra en tydlig markering. Det hade kanske varit bekvämast att överlämna ärendet till TU (förbundets tävlingsutskott) helt och hållet, men det här är ingen självpåtagen bestraffning utan en åtgärd som syftar till att visa att AIK tar avstånd från den typ av uppträdande vi såg i måndags, säger styrelseledamoten i AIK Fotboll AB Lars Rekke, till TT

Handlingsplan

Tillsammans med fans, politiker, polisen och andra instanser ska nu AIK noggrant utvärdera situationen och skapa en handlingsplan för framtiden.

Svenska fotbollförbundets dom kom strax efter klockan fyra på fredagseftermiddagen.

Tävlingsutskottet dömde AIK till spel i två hemmamatcher utan publik och 100000 kronor i böter. AIK hade tidigare på fredagen själva beslutat att spela söndagens ödesmatch mot Örgryte utan publik.

Nu blir det alltså ytterligare en hemmamatch (en kvalmatch i höst eller första seriematchen 2005) utan publik samt böter.

Hammarby, som var hemmalag i derbyt, döms till 10000 kronor i böter.

40000 för Djurgården

Djurgården får böta 40000 kronor för publikoroligheterna i samband med förra veckans cupmatch borta mot IFK Norrköping.

Hemmalaget går dock fria från straff.

Tävlingsutskottet bestämde också att behandla anmälningarna mot IFK Göteborgs Peter Ijeh och Halmstads Sharbel Tuoma i nästa vecka.

Sportbladet/TT

ARTIKELN HANDLAR OM