Fotboll

Roma - ett lag i gungning

FOTBOLL

Kristina Kappelin: Champions League är en hägring - ligan en brant uppförsbacke

ROM

Roma sjunker allt djupare ner i den romerska campagnans gyttja.

Champions League är en hägring, ligan en brant uppförsbacke.

Spelarna är oregerliga och tränaren passar ännu inte in.

Romas nya tränare Gigi Del Neri får veckans förstapris för optimism.

- Roma ute ur Champions League? Vi har ju tre matcher kvar, säger han i ett tappert försök att intala sig själv och andra att en förändring fortfarande är möjlig.

Roma är nu det enda laget i Grupp B som inte har ett enda poäng.

Alla andra har sex.

En comeback i Champions League verkar med andra ord problematisk. Det kräver ett lag som genomsyras av jävlar anamma och motivation, en mycket skicklig tränare och supportrar som tror stenhårt på sitt lag och älskar det villkorslöst.

Dagens Roma stämmer tyvärr inte med den bilden.

Tredje tränaren - efter sex ligamatcher...

Säsongen har börjat dåligt och fortsätter med negativa förtecken. Klubben är redan inne på sin tredje tränare, efter bara sex matcher i ligan och tre i Champions League.

En del lag verkar spela med automatik. Men Roma är en klubb där tränaren är helt avgörande för resultaten.

Fabio Capello var hatad i Roma. Men det viktiga är att han var fruktad. Ingen vågade sticka upp.

Efter Capellos sorti har Roma hemfallit åt bondsk apati, självömkan, anarki och paranoia. Dessa dåliga egenskaper smittar av sig på de lokala sportjournalisterna, på tv-pinupporna och alla andra halvfigurer som livnär sig på klubben som parasiter på en sjukling.

Roms sporttidning Il Corriere dello Sport lyckas till exempel med konststycket att skylla Romas förlust mot Bayer Leverkusen på domaren!

De flesta supportrar är lyckligtvis mer klarsynta än så. Den som snabbt vill pejla stämningen bland "i romanisti", ska ställa in radion på FM 105,6. Där mässar den inflytelserike tyckaren Mario Corsi och för en ändlös dialog med alla de Fabio, Tullio, Angelo och Francesco som ringer för att ge utlopp för sin besvikelse.

Cassano får hård kritik

"Marione" kan avgöra en spelares eller tränares öde och alla som ringer till hans program gör det med vördnad. Till och med spelarna deltar med jämna mellanrum i sändningen eftersom de vet att skulle vara livsfarligt att tacka nej.

- Mario, ursäkta mig, men jag tycker att"

Just nu hör Antonio Cassano till dem som kritiseras mest av supportrarna. De tycker inte han gör rätt för sig.

Cassano är enligt uppgift helt oregerlig. Den nye tränaren kan inte tas med honom. Den syditalienska före detta tonårsligisten Cassano representerar en värld som den präktige nordostitalienaren Gigi Del Neri varken känner till, tycker om eller förstår.

Hur underligt det än kan låta existerar det ett kulturproblem mellan Del Neri, Cassano i synnerhet och Roma i allmänhet.

Klubben är en spegelbild av allt det som en viss typ av norditalienare brukar hata i Rom.

Romas verkliga problem är försvaret

Del Neri skrev fotbollskrönikor i det norditalienska separatistpartiet Lega Nords tidning Padania innan han hamnade i huvudstaden. Nu säger Del Neri att han hoppas stanna länge i Roma. Men misstänksamheten mot honom är inte borta och han har inte kontroll över spelarna.

Både Christian Panucci och Daniele De Rossi blev utvisade i tisdags för tacklingar som inte har på en fotbollsplan att göra. Mexes, Cassano och Totti har uppfört sig på liknande sätt före dem. Intrycket är att Romas spelare gör vad de vill på plan.

Även den heliga Francesco (Totti) får sig en känga emellanåt av "i tifosi" i Mario Corsis radioprogram. Men då blir Corsi förbannad.

För den allsmäktige programledaren är Totti och Cassano oantastliga. Varför ska man kritisera det bästa som Roma har, när det verkliga problemet är försvaret, där Christian Panucci har blivit för seg, Leandro Cufré är urusel och Matteo Ferrari saknar både mod och personlighet? De flesta supportrar vågar inte annat än att hålla med.

Radioprogrammet mal vidare med alla sina tolkningar.

Romas mest masochistiska anhängare ser fotbollsvärlden som en jättelik sammansvärjning mot klubben, som ensam och heroisk försöker försvara sig mot attackarna. Men frågan är om inte Roma i första hand behöver försvara sig mot sig själv.

Kristina Kappelin (sport@aftonbladet.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!