Alexander Isak: ”Inte nivån jag ser mig själv på”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

HALMSTAD. Motgångarna i Borussia Dortmund har varit många för Alexander Isak, 18.

Nu senast petad i Champions League-truppen. Allsvenskans dyraste export får spela i tyska fjärdeligan.

– Det är inte den nivån jag ser mig själv på, men jag kan ändå inte klaga, säger den tidigare AIK:aren i en exklusiv tv-intervju med Sportbladet.

Det är nog så långt det går att komma från Signal Iduna Park, ”den gula väggen” och ett Borussia Dortmund där Alexander Isak sedan flytten från AIK i januari 2017 haft fyra olika tränare.

På idylliska Vapnö IP på den halländska landsbygden strax utanför Halmstad ser ett hundratal åskådare på när U21-landslaget genomför sin första träning inför kommande EM-kvalmatcher och hos förbundskaptenen Roland Nilsson har Alexander Isak stort förtroende.

Avslappnad trots petning

18-åringen känns avslappnad och inte speciellt pressad när han ställer sig framför Sportbladets tv-kamera trots att han några timmar tidigare har fått reda på att han inte finns med i Borussia Dortmunds trupp i höstens Champions League-spel.

Chanserna är desto större att 18-åringen får speltid när tabellettan Sverige EM-kvalar hemma mot Ungern, fredag, och Turkiet, tisdag nästa vecka.

Vad betyder de här två EM-kvalmatcherna med U21-landslaget för dig?

– Det är kul för mig att komma hem till Sverige och spela fotboll. Sedan är det viktigare för landslaget, det är två avgörande matcher. 

Hur är din form?

– Jag tycker den är bra. Jag har tränat på bra men inte fått så mycket matchspel på hög nivå. Jag vet vad jag kan och jag kommer göra det jag är bra på, säger Isak.

Redan under försäsongen syntes det tydligt att Dortmunds nye tränare Lucien Favre inte tänkte satsa på den unge svensken som enligt Fotbollskanalens Olof Lundh Borussia betalat 110-115 miljoner kronor för.

Tyska fjärdedivisionen

Det blev lite speltid i träningsmatcherna, Isak ställdes utanför laget när man spelade elva mot elva under träningarna och han har inte tagit plats i matchtrupperna i inledningen av Bundesliga.

Anfallaren har i stället fått spela tre matcher och gjort ett mål de senaste veckorna med Dortmunds U23-lag i Regionalliga West, den tyska fjärdedivisionen.

– Ja, för att hålla igång. Det kan vara bra med matchspel ibland också, säger han.

Hur är standarden på den serien, regionalligan?

– Det är inte den nivån jag ser mig själv på men det är så det är. Det kan vara bra att få lite spring i benen. 

Inför intervjuerna efter U21-landslagets träning har Sportbladet fått besked om att Alexander Isak inte vill svara på frågor om situationen i klubblaget (precis som Erdal Rakip, Benfica).

18-åringen jublar nog inte inombords när Sportbladet ändå frågar men är långt ifrån att tappa humöret och kommenterar för första gången på länge situationen.

”Grubblar inte”

Du ska prestera på högsta nivå med U21-landslaget. Hade du velat bli utlånad i sommar för att få mer matcher på A-lagsnivå?

– Frågan har varit uppe och tankarna har gått lite fram och tillbaka, men nu är jag kvar i Dortmund. Det finns ingen anledning för mig att se tillbaka eller grubbla över det. Jag är kvar och får kämpa på. 

Vad säger tränaren Lucien Favre till dig?

– Nja, det är mellan mig och tränaren. Jag har inte mer att säga om situationen i Dortmund. Jag är med landslaget och det är där mitt hjärta är just nu.

Är det jobbigt med de här frågorna kring Dortmund?

– Nej, det är inte jobbigt. Jag vet att det intresserar er. Men just nu är det inte prio för mig, säger Alexander Isak utan minsta irritation på rösten.

Livet där nere (i Tyskland), hur är det, är det en jobbig situation?

– Jag kan inte klaga på livet. Jag lever som utlandsproffs, det är alla barns dröm. Jag klagar inte, jag är tacksam för allt. Sedan vill jag självklart spela, men jag kan inte klaga på mitt liv.

Fotnot: Se hela TV-intervjun med Alexander Isak om hur han håller formen och hur han ser på ett eventuellt SM-guldfirande med AIK.

Ladda ner Sportbladets app – följ ditt lag 00:26

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: