AIK stormar mot guldet – körde över Dalkurd

Av: Erik Karlsson, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

GÄVLE/STOCKHOLM Efter 4–0-krossen mot Dalkurd kan AIK börja planera guldfesten.

Ja, vissa fans ser redan ut att ha börjat. Efter segern gick Rikard Norling runt med en tydlig öldoft.

– Det kom lite dryck nersinglandes, säger han.

Norrköping, Hammarby och Malmö, alla guldjägare har tappat poäng.

Samtidigt ser inget ut att kunna stoppa AIK. Seger i sexpoängsderbyt mot Hammarby följdes upp av övertygande bortaseger mot IFK Göteborg och när man i eftermiddag hade chansen att dryga ut ledningen i toppstriden borta mot Dalkurd var det ingen tvekan.

Krossade Dalkurd

Efter 33 minuter knåpade Solnalaget ihop ett fint anfall där Daniel Sundgren fyllde på in i straffområdet och tåade en passning bak till Kristoffer Olsson som kunde sätta 1–0.

2–0 kom på en omdiskuterad straff där Tarek Elyounoussi gick i backen mot Simon Strand.

Med Sebastian Larsson på bänken och Henok Goitom som färsk straffsumpare i derbyt klev Daniel Sundgren fram och placerade in bollen lågt till höger.

Den definitiva spiken i kistan hamrade Dalkurd dit själva. Efter en tilltrasslad situation där Panajotis Dimitraidis lobbat i stolpen styrde Alexander Ekblad in 3–0 i egen kasse.

Norling fick öl på sig

AIK visade på bredden på truppen när man bytte in Sebastian Larsson och Nicolas Stefanelli i mitten av andra akten. Den sistnämnde tackade för förtroendet och distanssköt in 4–0 bakom Sixten Mohlin.

– Jag fick en chans och jag tog den verkligen. Jag är glad för det, säger Stefanelli.

I samband med 4–0 firade en del AIK:are så vilt att Rikard Norling ser ut att få besöka kemtvätten.

– Det kom lite dryck nersinglandes. Men det gör inget, för det kom från våra egna. Så det är okej.

Blev du väldigt blöt?

– Nej, inte så blöt.

Omfamnar guldläget

AIK har nu åtta poäng ner till IFK Norrköping på andra plats med sex omgångar kvar. Generellt sett försöker AIK:s spelare undvika allt snack om SM-guld, men mittbacken Per Karlsson väljer en annan taktik.

– Förut försökte jag skjuta ifrån mig alla såna tankar. Jag ville inte tänka på att vi har ett bra läge. Men jag får erkänna att det är ett bra läge och försöka leva med det, säger han och fortsätter:

– De stora lagen måste klara det. Det känns bra att kunna prata om att vi har ett bra läge för guld snarare än att skjuta bort det. Jag försöker omfamna hela situationen.

Foto: Mats Åstrand/TT NYHETSBYRÅN
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE