Rosenberg öppnar för spel nästa år

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

avHenrik Lundgren

FOTBOLL

GÖTEBORG. Bragdseger i Europa League mot Besiktas. Men i allsvenskan har Malmö FF bara tagit två poäng på de tre senaste matcherna. 

– Det är det som är det svåra med Europaspel. Antingen så tar det kraft, eller så ger det extra energi, säger Markus Rosenberg, som lämnar en liten öppning för spel även nästa år.

1-1 på Bravida Arena hjälpte varken Häcken eller Malmö FF. Skåningarna som i veckan slog Besiktas  (2-0) jagar tredjeplatsen för nytt Europaspel nästa säsong.

– Man får alltid räkna med att det är fyra platser som är Europa, det blir så klart tufft. Men sen tappar många lag poäng i slutet och vi har bland annat Hammarby kvar, säger Markus Rosenberg.

Du räknar med att något av topp tre-lagen vinner svenska cupen?

– Ja, du vet ju själv reglerna.

Men även en topp fyra-placering kan bli tuff att nå för Malmö. Spelet i Europa League tar mycket energi och på de tre senaste allsvenska matcherna har man bara fått med sig två poäng.

– Men man får titta på matcherna också. Mot Norrköping och Sundsvall var vi klart bättre och skulle vunnit båda matcherna. 21 hörnor mot Sundsvall liksom. Och det är inte många lag som kommer hit och vinner mot Häcken. Överlag tycker jag kanske att sju poäng på de här tre matcherna hade varit rättvist. 

Svettigt spelschema

Fem omgångar återstår av allsvenskan, men Malmö har dessutom ett dubbelmöte mot norska Sarpsborg under samma period. Tufft läge.

– Både och. Oftast vill du få med dig tempot från Europa in i allsvenskan, vi hade åtta segrar i följd under kvalspelet. Så kollar vi i det långa perspektivet så har vi tagit många allsvenska poäng samtidigt som vi spelat i Europa. Men det är det som är det svåra, antingen tar det kraft eller så ger det extra energi i fart och spel. Under hela kvalet tycker jag vi tog med oss farten in i allsvenskan och gjorde det riktigt bra. 

Är det svårast att orka ladda om fysiskt eller mentalt?

– För egen del är det fysiskt. Det är inga problem att ladda om mentalt. 

Rosenberg har redan tagit beslutet att lägga av efter säsongen, men har öppnat för att förlänga kontraktet över ett eventuellt Europa League-slutspel. Men Malmötränaren Uwe Rösler har vädjat om att han ska tänka om, och på TT:s fråga om det kan bli vidare spel även nästa säsong utesluter Rosenberg inget.

– Haha, vi tar de här matcherna nu. Det är mycket matcher nu, vi tar dem först. 

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM