Mardröm för Manchester United mot West Ham

Nilsson Lindelöf gjorde självmål och blev utbytt i förlusten

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Redan i kris.

Då förvandlades mötet med West Ham till en mardröm för Manchester United som förlorade med 3–1 efter bland annat ett självmål av Victor Nilsson Lindelöf.

– Det är en fotbollskatastrof, säger Erik Niva i Viasats studio.

Det är rejält skakigt i Manchester United.

På en vecka har man kryssat hemma mot Wolverhampton, slagits ut av Derby i ligacupen och dessutom under veckan skakats om av uppgifter om en spricka mellan José Mourinho och Paul Pogba som blivit av med alla kaptensroller i klubben.

Inlägg i offsideposition

Pogba fanns dock med mot start borta mot West Ham i dagens tidiga Premier League-match – i en uppställning som annars stack ut en aning då portugisen dels startade med både Marouane Fellaini och Nemanja Matic tillsammans med Pogba på mittfältet och dels hade han flyttat ner Scott McTominay som en av tre mittbackar tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf och Chris Smalling.

Foto: Foto: Viasat
Zabaleta i offsideposition (?) när han får passningen som leder fram till målet

Ett beslut han lär funderat på en extra gång efter fem minuter. Då hängde nämligen inte McTominay med Felipe Anderson som fri framför David de Gea kunde klacka in 1–0 på Pablo Zabaletas inlägg.

Mourinho lär dock gräma sig över det hela av en annan anledning också, på reprisbilderna såg Zabaleta nämligen ut att vara offside.

– Det är ett misstag av linjedomaren. För ett lag som är mentalt skört är det inte den bästa starten, säger José Mourinho.

”Bedöms som självmål”

Som om inte det vore nog kom sedan ett rejält otursmål till 2–0 i 43:e minuten. Andrej Jarmolenko måttade skott från högerläge i straffområdet och precis när han avlossade kom Victor Nilsson Lindelöf och styrde skottet i egen bur.

Sportbladet-krönikören Erik Niva var mycket frågande till José Mourinhos uppställning i Viasats halvtidssnack.

– Vi pratade om att han spelar högt med uppställningen, han tar inbördeskriget till en ny fas som kan leda till en slutstrid. Här sidsteppar man bäst betalda spelaren (Alexis Sanchez) och lagkaptenen (Antonio Valencia) helt så visar United något av det mest identitetslösa som jag sett av dem. Vad var tanken?, säger Niva.

”En katastrof”

I andra halvlek byttes Victor Nilsson Lindelöf ut till förmån för Marcus Rashford som kom in och satte en 2–1-reducering med 20 minuter kvar med en snygg klack på hörna.

Men forceringen kom av sig direkt när Marko Arnautovic satte 3–1, friställd av en boll genom ett passivt United-försvar.

Efteråt försökte Erik Niva sätta ord på José Mourinhos vågspel.

– Det är en förlust i kubik för spelare, klubb och framför allt för managern, säger han och fortsätter:

– Man står lågt, spelar passivt, väntar in baklängesmålen och väntar in förlusten. Det är en fotbollskatastrof, det är svårt att tänka ett sämre utfall av en dag, säger Niva.

”Inga klagomål”

José Mourinho försökte skylla även 3–1 på domaren men var också kritisk till spelarnas insats.

– Jag har inga klagomål på attityden, men jag kan klaga på spelarnas kvalitet och mentala aggressivtet i vissa dueller, säger han.

För Manchester United innebär det att man i värsta fall kan vara elva poäng från serieledning om Liverpool vinner mot Chelsea i eftermiddag. West Ham klättrar till tolfteplats i tabellen. Starten med 10 av 21 poäng är Manchester Uniteds sämsta sedan 1989 när Sir Alex Ferguson så när fick sparken.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM