Everton granskas – kan få poängavdrag

Olagliga (?) spelet bakom övergången: ”Handlar om att säga ifrån”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Peter Byrne / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Everton ligger sjua i Premier League.

Men nu kan klubben få poängavdrag – för att ha använt sig av påstått otillåtna metoder i rekryteringen av tränaren Marco Silva.

Marco Silva, 41, är ny tränare i Everton den här säsongen.

Portugisen blev klar för klubben i maj efter att ha fått sparken från Watford i januari.

Men nu är Everton i blåsväder.

Enligt brittiska The Times är klubben under utredning då man ska ha använt sig av otillåtna metoder i rekryteringen av Silva. Tidningen skriver att det ”kan resultera i stora böter eller till och med poängavdrag” om Everton fälls.

Lämnar över mobilerna?

Klubben misstänks ha brutit mot regler som säger att man måste ha motståndarklubbarnas tillåtelse för att prata och förhandla med deras tränare eller spelare. Därför har Premier League-ledningen startat en utredning där Everton granskas för ”olovlig kontakt”.

Enligt Times kan utredningen kräva att hela Everton-ledningen, inklusive ägaren Farhad Moshiri, lämnar över sin mobiltelefonhistorik och andra journaler för att kunna säkerställa att man inte haft otillåten kontakt med Silva.

Watford har ställt sig bakom utredningen.

Det handlar inte om att vi ska kompenseras ekonomiskt, utan om principen att säga ifrån när en Premier League-klubbs handlingar fullständigt underminerar och skadar en annan klubb", har klubben skrivit i ett uttalande enligt Mirror.

Chelsea fälldes för ett liknande regelbrott 2005, i samband med värvningen av Ashley Cole från Arsenal. Det resulterade i poängavdrag och böter.

Enligt The Telegraph lutar det dock i Evertons fall åt att klubben får betala ekonomisk kompensation till Watford, om nu Everton fälls.

Foto: AP
Marco Silva kan ha anlitats på olaglig väg till Everton FC.
Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM