Norling inför AIK:s omstart: ”Vi sitter oerhört starkt”

avFredrik Jönsson

Obesegrade och fyllda med självförtroende - i höst fortsätter jakten på SM-guld.

Sportbladet tog ett snack med Rikard Norling om Nabil Bahoui, när ”gränsen gick”, nyförvärven och rädslan att tappa Kristoffer Olsson.

– När spelare börjar prestera över en viss nivå av kvalité så går jag oftast hem och ber mina böner. Det är väldigt ofta som de bönerna inte hjälper, säger Norling.

AIK gjorde en poängmässigt stark vår, sex vinster och sex oavgjorda matcher - inte en enda förlust. Laget är tvåa i allsvenskan inför omstarten.

Men AIK drabbades av flera bakslag. Nils-Eric Johansson tvingades tacka för sig innan säsongen drog igång på grund av ett hjärtfel. Klubben fick även både Jesper Nyholm och Robert Lundström långtidsskadade. Sen tillkom fler skador under våren.

– Vi hade täckning för det värsta scenariot som kunde hända. Den sista gången man kände att ”där gick gränsen för vad som var möjligt att hantera” var när ”Pertan” blev skadad i andra halvlek mot Norrköping. Då kunde vi inte motsvara kraven och förväntningarna - både gällande prestation och resultat. Det var för många olika rockader. Sen hade vi även belastat alla de som spelade väldigt hårt under en viss period. Så där gick gränsen för oss, säger Norling.

Sportbladet träffade tränaren bara timmar efter att AIK hade presenterat två spelare. Herardi Rashidi från Dalkurd, och så återvänder Panajotis Dimitriadis från Turkiet.

– Jätteviktigt. Det har inte varit ett lätt sportchefsår, det har varit så svårt det kan bli med tanke på det vi har råkat ut för. Saker har inträffat sent och vi har fått parera och försökt att hitta lösningar. Visst, Alexander Milosevic var ledig när vi behövde spelare - men det ska ändå lösas. Det har Björn (sportchefen Björn Wesström) gjort bra.

Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet

Jag tolkar det som att du är nöjd med truppen.

– Jag kan inte begära mer. Vi sitter oerhört starkt, oavsett om vi åker på någon skada.

Men Anton Salétros har sålts till Rostov och Nabil Bahoui har återvänt till Grasshoppers i Schweiz. Båda två gjorde det bra under våren.

– Det är egentligen de två spelarna som har gjort flest poäng, så det är något vi inte bara ska vifta bort. Nu har (Ahmed) Yasin sett jäkligt bra ut sen uppstarten. Det är det som är så kul med det här spelsättet, det gäller att individen hittar sin grej i förhållande till det ramverk vi sätter upp. Det är så spännande. Johan Blomberg hittade det på ett sätt, Stefan Ishizaki på ett annat. ”Koffe” (Kristoffer Olsson), Yasin, Anton och Nabbe - alla har satt sin prägel på den positionen och ingen är den andra lik. Det gör att flexibiliteten på den spelartypen är väldigt stor.

Kommer du att sakna Nabil Bahoui?

– Jag tycker om honom väldigt, väldigt mycket. Han gör skillnad i ytterlägen på något sätt. Sånt blir ofta tränare - i alla fall jag - kär i.

Är det fler spelare som känns heta inför omstarten?

– Kristoffer Olsson. Han är alltid bra. Just nu är han något alldeles extra i det här laget, han sticker ut. Om jag ska nämna en är det han.

Hur länge får du behålla honom?

– Det är en jäkligt bra fråga. När spelare börjar prestera över en viss nivå av kvalité så går jag oftast hem och ber mina böner, att det inte ska bli en övergång. Det är väldigt ofta som de bönerna inte hjälper.

Sverige är ju där i näringskedjan.

– Ja. Det som är bra med honom är att han har varit ute lite grann. Han känner inte ”jag har varit här hela mitt liv, jag måste ut”. Han vet att här, i AIK just nu, är bevisligen ett ställe som han mår bra av att vara. Han är klippt och skuren för att vara en AIK-spelare ur ett mentalt perspektiv, han kan hantera allt. Det är som vatten på en gås när saker går emot honom, det rinner bara av honom och han fortsätter göra sin grej. Det är inte lätt att göra det i AIK, det kräver mental styrka.

I en intervju i Sportbladet i februari i år berättade Kristoffer Olsson att han och Norling hade jobbat tillsammans för att hitta ett sätt för mittfältaren att på bästa vis hantera starten av fotbollsmatcher.

– Jag kan säga vad fan som helst till en spelare, men det handlar om att det ska landa hos spelaren själv, att han ska omsätta det till sin grej och hantera det på bästa vis. Det har han förmågan att göra. Den starten han fick i AIK har knäckt många spelare. Det är tufft i många klubbar, men jag kan tala för det här. Du kommer hit med höga krav och förväntningar och du får fel riktning på grejer kan det vara lätt att inte kunna bryta riktning.

Vad har du för tankar inför omstarten?

– Jag ska hålla spelarna i så bra som form som möjligt, och se till att spelsättet fortsätter att utvecklas under året. Det är det jag kan påverka för att göra resultat. Ur det perspektivet just nu känns det som vi står oss tillräckligt bra för att gå in i hösten med stor tro på oss själva.

”Konkurrensen blir tuffare”

Flera allsvenska klubbar har förstärkt med tunga namn. Djurgården har hämtat in Erik Johansson från FC Köpenhamn, IFK Norrköping har värvat hem Alexander Fransson och Anders Christiansen har återvänt till Malmö FF.

Innan VM presenterade även AIK Sebastian Larsson.

Rikard Norling gillar det som händer i allsvenskan - han välkomnar konkurrensen.

– ”AC” håller en ofantlig hög klass för allsvenskan. Erik Johansson är en extremt skicklig fotbollsspelare, och sen Sebastian Larsson på det. Det är tre spelare som är så otroligt bra för allsvenskan. Jag hoppas att ringarna på vattnet gör att det blir mer intresse och att det tillkommer ännu större muskler. Jag tror att det är fantastiskt bra för hösten. Konkurrensen blir tuffare, det finns ingen som just nu kan säga att Norrköping och Djurgården inte bli vassa i höst. Sen har vi Malmö FF också. Östersunds FK - vad händer där? Man vet aldrig. Och sen Hammarby förstås.

Sebastian Larsson har gjort det imponerande i fotbolls-VM. Det kan ha skapat intresse för mittfältaren, som presenterades för AIK inför sommarens fotbollsturnering.

Sportchef Björn Wesström skrattar när han får frågan:

Skulle ni kunna sälja Sebastian Larsson utan att han gör en träning här?

– Det är teoretiskt möjligt att det scenariot kan inträffa. Vi har idag ingen tydlig plan för det, vi får värdera det där och då om det dyker upp den möjligheten. Det är samma sak för Sebastian, har är en del av ett sånt scenario.

Den avkastningen hade varit bra?

– Det hade nog varit en av de mest lukrativa presskonferenserna i AIK:s historia.

ARTIKELN HANDLAR OM