VM över för Island – förlorade mot Kroatiens b-lag

Av: Daniel Sörensen

Publicerad:
Uppdaterad:

Den isländska vulkanen har svalnat.

Efter Kroatiens 2–1-seger står det klart att Islands VM-äventyr är över för denna gång.

– Jag kan inte vara stoltare över våra pojkar än jag är i dag, säger förbundskaptenen Heimir Hallgrímsson.

Islands landslag – ledda av Lars Lagerbäck – charmade hela Europa under fotbolls-EM sommaren 2016.

När islänningarna klev in i VM-turneringen i Ryssland gjorde de det som mästerskapsdebutanter – och tog en skrällpoäng i premiären mot Argentina.

Men nu är landets VM-äventyr över. 0–2-förlusten mot Nigeria följdes upp av en 1–2-dito mot Kroatien. Totalt samlade Heimir Hallgrímssons mannar ihop en poäng och kom sist i grupp D.

Kvitterade på straff

Matchens första mål stod 29-åriga Milan Badelj för. Fiorentina-mittfältaren studsade in en halvvolley bakom Hannes Halldórsson efter 53 minuter – dessförinnan hade samme Badelj prickat ribban.

Gylfi Sigurdsson kvitterade på en straff i den 76:e minuten, men efter målet hade Island svårt att få till några fler farligheter.

I den 90:e minuten grusade Ivan Perisic Islands drömmar med ett elegant vänsterskott som letade sig in i det bortre krysset.

– Vi gjorde en väldigt bra match tycker jag. Vi hade lovat att satsa allt, men det var inte många procent kvar i batterierna på slutet, säger Hallgrímsson efter matchen.

– Jag kan inte vara stoltare över våra pojkar än jag är i dag, fortsätter han.

Flera stjärnor på bänken

Kroatien startade med en b-betonad elva i och med att laget redan inför matchen hade kvalificerat sig för åttondelsfinalerna.

Ivan Rakitic, Mario Mandzukic och Dejan Lovren var några av spelarna som fick inleda på bänken.

Med nio poäng vann Kroatien grupp D och får således möta Danmark (tvåa grupp C) i åttondelsfinalen. Matchen spelas söndag 1 juli, klockan 20.00.

– Laget är vidare. Nu måste vi släppa de tre gruppspelsmatcherna och stoppa dem i arkivet. Vi har gjort jobbet så här långt, men nu är det dags att koncentrera oss på åttondelen mot Danmark, säger Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic på presskonferensen efter matchen.

Foto: ALBERT GEA

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad: