Lewicki: ”Vi ska vinna alla matcher”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

avStefan Alfelt

FOTBOLL

MALMÖ. Guldfavoriten Malmö krisar med bara åtta poäng efter sex matcher.

Inte acceptabelt tycker mittfältaren Oscar Lewicki.

– Vi är så bra med så pass bra spelare, bra tränare och klubb att vi ska vinna alla matcher, är hans höga personliga målsättning.

Redan nu har dock MFF förlorat två matcher och spelat två oavgjorda.

– Genom försäsongen förlorade vi inte en enda match. Sen har vi inte fått den start vi hoppats på I allsvenskan. En förklaring till att vi har släppt in många mål är duellspelet i eget straffområde där vi har tappat många dueller.

Individuella misstag?

– Ja.

Inget fel på själva spelsystemet?

– Nej.

Sen har ni bränt en hel del också.

– Så är det. Någonstans får var och en se till sig själv och analysera vad man kan göra bättre. Jag hade ett läge mot Kalmar där jag skjuter. Hade jag chippat hade den kanske gått in. Skickligheten finns i laget. Det gäller mer att få fram den.

”Bästa är att börja vinna”

Truppen innehåller mycket kvalitet, vad är det som då gör att många underpresterar samtidigt?

– Bra fråga. Det är alltid så att vissa har bra dagar när vissa ibland har dåliga dagar. Så är det som fotbollsspelare. Inget man kommer ifrån. När då för många spelare har en dålig dag åker man på en förlust. Resultaten speglar vilket självförtroende man sen får.

– Nu har vi inte fått resultaten med oss och då kan det bli att självförtroendet sjunker lite. Både kollektivt och hos vissa individer. Klart att man kan prata och säga vi ska tänka så eller så men det allra bästa är att börja vinna matcher. Lättare sagt än gjort.

Ni gick på en smäll mot Djurgården för inte så länge sen. Påverkar det nu?

– Inte så att vi tycker att de är bättre än oss. Snarare blir man ännu mer tänd. Känslan är att nu jävlar ska vi visa att vi är bättre.

Vad är det farliga med Djurgården?

– Senast var de ganska direkta i sina omställningar. Går väldigt snabbt framåt med forwards som är stora och ganska snabba.

Djurgården borta är väl ändå en match man kan tänka sig en förlust i? Kalmar däremot ska ni väl inte förlora mot? Inte med 0–3.

– Jag kan inte tänka mig en förlust mot Djurgården heller. Det ska aldrig vara acceptabelt att förlora. Inte en enda match. Inte acceptabelt att spela lika heller.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Safaris utspel rätt

Ni är redan nu i ett läge där ni måste vinna många matcher i följd för att komma i kapp.

– Så är det, men det löser vi.

Efter Kalmar-matchen gick Behrang Safari ut och var väldigt kritisk mot allt och alla. Vad tycker du om att en spelare agerar så?

– Helt okej för mig. Man ska få säga vad man tycker. Vi snackar i omklädningsrummet. Inga konstigheter. Det var mycket besvikelse och känsla av att vi inte gjorde tillräckligt. Man får säga det i media också.

Lewicki har en bakgrund i tyska storklubben Bayern München där spelare traditionellt alltid sagt vad de velat även om det inneburit rejäl kritik mot interna förhållanden. MFF-tränaren Magnus Pehrsson vill däremot inte närmare kommentera Safaris utbrott.

– Det har vi pratat om där inne. Det behöver jag inte prata om utåt. Alla har vi våra sätt att hantera saker och det tycker jag man ska full frihet till, men det viktiga för oss är att vara en grupp och gå framåt, säger Pehrsson.

Hoppas på VM-plats

Malmös stjärnköp Fouad Bachirou är på väg tillbaka från skada men det är osäkert ifall han kan spela mot Djurgården. Troligast verkar det som att Oscar Lewicki och Mattias Svanberg får fortsätta som innermittfältspar mot Djurgården.

Om knappt två veckor presenterar förbundskapten Janne Andersson sin VM-trupp. Hoppas du fortfarande på att komma med, Oscar?

– Vi får se. Det hade varit skoj om det blev så. Jag har inte gett upp.

Dagens tv-höjdare 3 maj 00:19
ARTIKELN HANDLAR OM