Framgångsreceptet: Pizza och öl

Foto: Sergio Ballesteros jublar ihop med Arouna Kone och Javi Venta.
FOTBOLL

De har seriens minsta budget, men leder ligan efter åtta omgångar.

Levante är utan tvekan höstens stora överraskningslag i La Liga.

Framgångsreceptet sägs vara pizza, öl och en stabil lagkapten i Sergio Ballesteros.

– Han väger 100 kilo, har ölmage och är kapten för laget som leder La Liga, säger norska Canal Plus-experten Petter Veland enligt Dagbladet.

Det har varit ramaskri i Spanien den senaste tiden då flera klubbar tycker att pengarna för tv-rättigheterna är förfördelade. Majoriteten hamnar hos Barcelona och Real Madrid, de andra klubbarna får ta hand om smulorna.

Trots det leder varken Real Madrid eller Barcelona La Liga. Det är i stället Levante, som har en av de minsta budgetarna i ligan, som toppar tabellen efter åtta omgångar.

– Det är på många sätt obegripligt, men de slår ett slag för klubbarna som inte har så mycket att spendera, även om de har svårt att hänga på toppen på lång sikt, säger Canal Plus expert Petter Veland till Dagbladet.

Ger soffsupportrar hopp

Levante har i år tagit fler poäng än vad de hade gjort efter 21 omgångar i fjol. Laget stora hjälte är Sergio Ballesteros.

Han är 36 år gammal, inte direkt atletisk byggd men en otroligt stabil mittback.

– Han ger alla soffsupportrar hopp om att de kan bli riktiga fotbollsspelare. Ballesteros är rätt och slätt beviset på att allt är möjligt, trots kroppsstorlek, säger Veland.

– Han väger 100 kilo, har ölmage och är kapten för laget som leder La Liga. De har släppt in minst mål av alla och enligt Marca har han bäst karaktär.

Ballesteros är dock långt ifrån den enda som är rutinerad. Mot Malaga hade Levante en medelålder på 31 år och 359 dagar.

”Det är öl”

När en av lagets fystränare pratade med experten Petter Veland var framgångsreceptet något annat än träning.

– Det är pizza och det är öl, säger han enligt Dagbladet.

– De har uppenbarligen gjort något rätt när det gäller träning och återhämtning. De lever på rutin, klok fotbollsfilosofi och använder alla trick som finns, säger Veland.

Levante var på väg mot konkurs 2008 och det kan bli den svaga ekonomin som knäcker dem till slut.

I matchen mot Malaga, där de i för sig vann med 3-0, kunde inte Levante spela med mittfältaren Xavi Torres. Han var på lån från just Malaga.

– Men Levante hade fått in en klausul, att han kunde spela om de betalade 50 000 euro. Det hade de inte råd med, säger Veland.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga