”Zlatan har ett så gott hjärta”

FOTBOLL

Boken om Ibrahimovic hjälper cirka 700 barn

Det här är vad som kallas win-win:

29 läsare får signerade Zlatanböcker, 700 sydafrikanska barn får hjälp i kampen mot hiv och aids.

– Det här är ett utslag av att Zlatan har så gott hjärta, säger projektets grundare Dan Olofsson – och bjuder sedan på en beskrivning av hur det är att jaga i Jämtland med Ibrahimovic.

Foto: ULF HÖJER
Dan Olofsson.

Inför Zlatan Ibrahimovics 30-årsdag hade Sportbladet tryckt upp 30 böcker om hans hittills vackraste mål och karriärsögonblick. Nummer ett fick födelsedagsbarnet, nummer två till trettio auktionerades ut.

Pengarnas mål var givet. Tre månader tidigare hade Zlatan sett ett behövande område.

– Han var nere i Sydafrika i juni och träffade ungdomarna och pratade med många. Annars är de lediga två dagar i månaden, så han passade på. Jag vet att det påverkade Zlatan och Helena och att de sedan dess pratat om att på något sätt hjälpa till, säger Dan Olofsson.

”Pengarna räddar liv”

Olofsson är mångmiljonär men trappade ner på arbetstakten för ungefär tio år sedan. För att hindra spridning av aids och hiv grundade han Star for life 2005. I dag omfattar skolprogrammet 100 000 elever och finns också i Namibia och Sri Lanka. Just nu håller de en körturné genom Sverige för att dra in pengar åt programmet.

Och i samma veva kommer alltså 136 000 kronor för Zlatanböckerna.

– Jag är väldigt tacksam för det. Pengarna finansierar Star for life ett år för 700 ungdomar. Det här är regioner där 30-40 procent har hiv, varannan tjej i 25-årsåldern har det. Pengarna räddar säkert liv, men framför allt hjälper det ungdomar att nå sina drömmar, säger Olofsson.

Från det ena till det andra. Du är vän och nästan granne med Zlatan i Malmö. Hur är det att jaga med honom?

– Bra. Han är oerhört fascinerad av naturen. Jag har varit med honom i Milano där han inte kan röra sig på gatorna. Där får han åka i en merca med färgade rutor så att ingen ser honom. Han har livvakter och åker upp från ett garage utan att någon ser något. I svenska naturen kan han röra sig fritt utan att vara påpassad. Klart han uppskattar det.

”Zlatan en fin person”

Jo. Men själva jakten, hur sköter han sig där?

– Ja, han tog jägarexamen för ett år sedan, så han är en duktig jägare.

Får han vara drevkarl ibland?

– Nejnej. Vi går inte med drev i Jämtland. I Skåne sitter man i ett torn så kommer ett drev, men vi är inte så roade av den jakten. I Jämtland är vi ute med en hund en hel dag. Man följer hunden och får röra sig i naturen, vilket är stora tjusningen.

Det är en speciell bild: du, Zlatan, en hund och massa jämtländsk skog. Vad pratar ni om?

– Zlatan är en fin person. Man pratar om rätt mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM