Sprickan i allsvenskan

Av: Erik Lindrén, Lisa Edwinsson, Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Klubbarna splittras av fredagsmatcher: ’Sämsta speldagen’

Allsvenskan ska framöver spela matcher på fredagskvällar.

Något som många klubbar är negativa till – men som också skapar oenighet.

– Det är dåligt, precis som alla helgmatcher. Men fredagar är sämsta dagen. Det är svårt att locka både företag och familjer, säger Kent Olsson, ordförande i IFK Göteborg.

publikfest eller publikflykt? Storklubbar som Malmö FF, IFK Göteborg och AIK är skeptiska till att spela hemmamatcher på fredagar. Men i år blir det verklighet.
Foto: Foto: BILDBYRÅN
publikfest eller publikflykt? Storklubbar som Malmö FF, IFK Göteborg och AIK är skeptiska till att spela hemmamatcher på fredagar. Men i år blir det verklighet.

Under första halvan av den kommande säsongen så ska i princip en match per omgång spelas på fredagar. Något som många klubbar är negativa till, men det skapar samtidigt en oenighet.

– Det är värt att prova, absolut. Det är viktigt att lägga matcherna när publiken vill se, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

Vill inte spela hemma

Men samtidigt visar Sportbladets enkät att det är sju klubbar som är helt emot att spela på fredagar, medan övriga i någon grad är positivt inställda, eller kan tänka sig att testa.

– För vår del är det inte bra med hemmamatcher på fredagar, men vi har inga problem med att spela borta då, säger Malmös vd Pelle Svensson.

De argument som är mest frekventa mot fredagar som speldag är att man kommer få svårt att locka besökare till arenorna.

– Vi tror att både privatpersoner och företag hellre går på fotboll på andra veckodagar, säger AIK:s vd Annela Yderberg.

Tror på sommaren

Men flera klubbar är positiva till att testa fredagar och se hur det slår ut.

– Är det på sommaren kan det hända att det kommer mer folk, om det är bra väder, säger Leif Lindstrand, ordförande Gefle.

– Det kan vara intressant att titta närmare på. I så fall under perioden maj-september, säger Mikael Kaller, klubbdirektör Halmstad.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN