Anton Hysén: Jag är homosexuell

Fotbollstalangen berättar om sin hemlighet i nya numret av Offside: ”Var fan är alla andra? Det har väl inte kommit ut en enda fotbollsspelare”

GÖTEBORG. Anton Hysén har länge burit på en hemlighet.

Men nu väljer den 20-årige fotbollsspelaren att komma ut som homosexuell.

– Jag kanske inte spelar i allsvenskan, men jag vill ändå bevisa att det inte måste vara en stor grej, säger han till Offside.

Anton Hysén.
Anton Hysén.

I en intervju i nya numret av fotbollsmagasinet Offside – som når prenumeranterna i dag – berättar Anton Hysén om sin läggning. Han är den förste manlige svenske fotbollsspelare som väljer att prata offentligt om sin homosexualitet.

– Det är helt sjukt när man tänker på det. Det är så fucked up, alltihop. Var fan är alla andra? Det har väl inte kommit ut en enda fotbollsspelare.

Var en jättetalang

Glenn Hyséns yngste son sågs länge som en jättetalang. 2007 var han på läger med U17-landslaget och för ett par år sedan fick han lärlingskontrakt med BK Häckens a-lag. Men Anton, som är väldigt lik storebror Tobias i spelstilen även om han numer mest är vänsterback, har haft problem skador. Karriären bromsades upp och han tillhöra numera division två-laget Utsiktens BK i Göteborg, där pappa Glenn är tränare från och med den här säsongen.

Familjen och de närmsta vännerna har under en längre tid känt till att Anton är homosexuell. Men det var bara några få lagkamrater som visste.

– I Häcken var det bara de som jag hängde med, de som var i min ålder, som visste. Likadant är det i Utsikten. Jag ställer mig inte upp i omklädningsrummet och säger: ”Gubbar, lyssna! Jag är bög!”

”Ska bli spännande”

Anton Hysén siktar fortfarande på att komma tillbaka till elitfotbollen, men befarar att hans homosexualitet kan sätta käppar i hjulet.

– Ja, det tror jag. Det finns folk som inte klarar av homosexuella. Och det finns rasister som inte klarar av invandrare. En klubb kanske är intresserad av mig, men så får tränaren reda på att jag är bög och så ändrar de sig. Men då är det deras problem, inte mitt, säger han till Offside.

– Jag fattar att det kommer att bli annorlunda efter den här intervjun. Nu kommer alla att veta: alla tränare, alla motståndare, ja, till och med mina lagkamrater. Det är hur lugnt som helst, jag tycker bara att det ska bli spännande. Folk får kalla mig vad de vill, det kommer bara göra mig ännu mer taggad.

Sportbladet har i dag pratat med Anton Hysén. Han vill just nu inte kommentera artikeln i Offside ytterligare.

– Jag ber att få återkomma, säger han.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.