Förbundets VM-kritik: ”Det är helt fel”

avPer Bohman

Foto: BILDBYRÅN
Håkan Sjöstrand.

Fifa kan utöka VM från 32 till 48 lag.

Nu har svenska fotbollförbundet lämnat in en protest mot förslaget.

– Vi tycker det är helt fel och är mycket kritiska, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Fifa-presidenten Gianni Infantino har sedan en tid tillbaka planerat – och propagerat – för att utöka antalet lag i VM 2022 i Qatar. Från 32 lag till 48. Under Fifa-kongressen i juni kommer det röstas om en eventuell utökning. Men alla är inte imponerade av Infantinos planer.

Förbundet har protesterat

Svenska fotbollförbundet har nämligen valt att officiellt protestera mot planerna. Under ett Fifa-möte i Marrakech, Marocko i mitten av januari uttryckte SvFF sin starka kritik.

– Vi har framfört kritik. Den frågan diskuterades där på mötet och då framförde vi våra åsikter.

En utökning av VM med hela 16 lag skulle innebära att fler länder i regionen, som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, skulle behöva hjälpa till med arrangemanget. En känslig fråga med tanke på att länderna för tillfället är insyltade i en diplomatisk kris. Förbundet är framför allt kritiska till en eventuell utökning med tanke på svåra situationen för migrantarbetarna i regionens länder.

– Vi har varit i Qatar. Där görs det ändå någon liten form av riktningsförändring där man försöker förbättra (läget för migrantarbetare), även om det tar för lång tid. De andra länderna har inte ens gjort den lilla positiva förflyttningen. Så därför tycker vi att det här förslaget är helt fel och vi är mycket kritiska.

”Vi tycker att det är helt fel”

Tror du att det ens är möjligt att utöka mästerskapet med så många lag?

– Det är uppenbart att man inte kan ha så många lag i Qatar. Det kommer inte gå. I så fall måste närliggande länder i regionen hjälpa till.

Varför var det viktigt att markera mot förslaget?

– I grund och botten är vi kritiska till att mästerskapet avgörs först i Ryssland och sen Qatar. Men nu har de besluten fattats och det förhåller vi oss till. Vi har valt att engagera oss i frågorna (kring till exempel migrantarbetares rättigheter) för att se på vilket sätt vi kan påverka. Då vill vi inte utöka mästerskapet till länder som inte alls visar någon form av förbättring. Det tycker vi är helt fel och därför vill vi visa var vi står.

ARTIKELN HANDLAR OM