Chockerande bilderna i bulgariska cupfinalen

Tioåringar nazisthälsade på innerplanen

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Två pojkar i tioårsåldern. Den ena med en målad svastika på bröstet och den andra med armen uppsträckt i en nazisthälsning.

Nu har en utredning inletts efter de chockerande bilderna i samband med den bulgariska cupfinalen i Sofia.

– Ett oroande faktum, konstaterar Stefka Ilieva på State Agency for Child Protection.

Det är bilder som har väckt avsky och nu spridit sig långt utanför Bulgariens gränser.

I samband med att Levski Sofia i onsdags föll på straffar i den bulgariska cupfinalen mot Slavia Sofia syntes två barbröstade pojkar på nationalarenan Vasil Levskis löparbanor.

Den ena hade en målad svastika på sin överkropp och den andre saluterade med högerarmen uppsträckt i en Hitlerhälsning framför Levski Sofias supportrar.

Med anledning av detta har nu den bulgariska organisationen State Agency for Child Protection (SACP), vars verksamhet riktar sig till att föra trygghet till landets utsatta barn och familjer, startat en utredning.

– Vi ser allt fler nazisthälsningar, vilket är ett oroande faktum för oss, säger Stefka Ilieva, inspektör på SACP, enligt Reuters som skriver att pojkarna är i tioårsåldern.

Foto: Twitter/Michael Colborne

”Oacceptabelt”

– Så fort vi får information om barnens identitet och deras adress kommer vi hänvisa dem till socialnämndens ledningsgrupp.

Bilderna har väckt starka reaktioner på sociala medier och enligt Sofia Globe fördömer den bulgarisk-judiska organisationen ”Shalom” incidenten kraftigt.

”Det är oacceptabelt att unga barn uppmuntras till sådant beteende”, säger organisationen i ett uttalande.

Levski Sofia har även vid tidigare tillfällen hamnat i blåsväder för liknande händelser, enligt Reuters.

2012 bötfälldes klubben av Uefa med 30 000 euro efter rasistiskt beteende från supporterhåll i samband med en Europa League-match.

Året därpå ska dessutom det bulgariska fotbollsförbundet ha straffat Levski Sofia med motsvarande 200 000 kronor i böter efter att supportrar lagt upp en banderoll med en svastika och en hyllning till Adolf Hitlers födelsedag.

2014 uppges klubben ha bötfällts ännu en gång då fans via banderoller skickade ut budskapen ”Död åt flyktingar” och ”Blod kommer spillas för vårt land”.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN