Ronaldo om sjukdomen: ”Tränade mer än alla andra”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Ronaldo Luís Nazário de Lima, 41, kategoriseras fortfarande som en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Detta trots att han under senare delen av karriären flera gånger utsattes för vikthån.

– Jag tränade nästan dubbelt så mycket som alla andra, säger brassen, som för VG nu berättar om sjukdomen som plågat honom i många år.

Han blev utnämnd till världens bästa fotbollsspelare vid tre tillfällen (1996, 1997 och 2002), gjorde hela 62 mål på 97 landskamper för Brasilien och öste in mål i sina klubblag.

Ronaldo, eller El Fenómeno som han kallas, hade en sagolik karriär innan skorna hängdes upp i björken 2011.

1 av 3 | Foto: Walter Bieri / TT / NTB Scanpix

Blev kallad för den fete

Trots framgången på fotbollsplanen hånades han för sin övervikt under stora delar av karriären och motståndarsupportrar kallade honom inte sällan för ”El Gordo”, den fete.

För norska VG berättar nu 41-åringen om sjukdomen som han lider av.

– Jag tycker det är viktigt att prata om. Framförallt i Brasilien pratar inte folk om orsaken till mitt problem, utan istället skämtar supportrar till andra lag om min vikt. Det är ett allvarligt problem för mig. När jag spelade kunde jag inte ta medicinen som jag behövde och det bidrog till att jag hade svårt att hålla formen, berättar Ronaldo som lider av sjukdomen hypotyreos, vilket försämrar ämnesomsättningen.

Mår bättre nu

Brassen fick diagnosen första gången 2008 när han spelade i Milan. När vikten skenade i väg fick anfallaren flera gånger utstå kritik om att han inte var nog seriös.

– Jag tränade nästan dubbelt så mycket som alla andra. Jag tränade hela dagar. Jag gjorde övningar med fysioterapeuterna istället för att träna med laget. Då de andra spelarna gick hem fortsatte jag, säger han till VG.

Nu, sju år efter att karriären tog slut, mår brassen bättre än någonsin.

– Jag har fortsatt samma problem. Medicindoserna är något högre än tidigare, men jag tränar fortfarande och har svårt att gå ner i vikt. Bortsett från det mår jag väldigt bra.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.