IFK Göteborg skrällde mot Malmö FF

avFredrik Jönsson, Michael Wagner

FOTBOLL

MALMÖ. Wernersson och Erlingmark – det var som på den gamla goda tiden.

IFK Göteborg vann klassikermötet mot Malmö FF med 2–1.

Malmö FF buades ut av delar av hemmapubliken.

– Eftersom jag avgör så är det det överlägset viktigaste målet jag gjort, säger August Erlingmark till Sportbladet.

Malmö FF dominerade bollinnehavet från första minut till sista. Men det var ett ineffektivt hemmalaget. Många anfall slutade med resultatlösa hörnor.

I slutet av första halvlek kom en riktig käftsmäll för det regerande mästarlaget.

Andre Calisir skickade iväg en långboll mot Victor Wernersson. MFF:s högerback Eric Larsson var först till bollen, men han misslyckades med mottagningen. Bollen hamnade hos Wernerson som tog sig in från kanten och tryckte in 1–0 bakom Johan Dahlin.

Erlingmark blev matchhjälte

MFF kvitterade i början av andra halvlek genom Carlos Strandberg. Fouad Bachirou vann bollen på egen planhalva och var urstark när han höll bort flera spelare i Blåvitt. Bollen gick fram till Mattias Svanberg som hittade Carlos Strandberg i djupet. Han sköt in 1–1.

Men bara minuter senare tryckte August Erlingmark in 2–1. Det målet, där Calisir och Emil Salomonsson stod för förarbetet, blev matchavgörande.

Var började du löpningen?

– Vid mittplanen, kanske? Det tar ett tag för mig att ta mig in i straffområdet, jag är ingen Usain Bolt. Det var ett överraskande stort hål i MFF, säger August Erlingmark.

Sedan beskrev 20-åringen, som är son till IFK Göteborgslegendaren Magnus Erlingmark, hur det var att fira segern med laget framför den tillresta Blåvittklacken på Stadion i Malmö.

– När man sett de andra gubbarna, legenderna, stå där och fira med fansen så har man velat göra det själv också. Nu var det dags och min tur, säger en närmast rörd August Erlingmark.

Hur stort är 2-1-målet i din karriär?

– Att jag lyckas avgöra gör att det är överlägset störst. 

– Det är det här man har tänkt på när man var liten. När man tystar en arena som normalt låter ganska mycket. 

Betyder det extra både för dig personligen och med tanke på var ni är med klubben och laget?

– Ja, det var lite av en grismatch av oss. Vi spelade inte som vi vill egentligen, men vi fick anpassa oss efter motståndet. Det går inte att vara naiva när man kommer ner till Malmö. 

– Det är otroligt viktigt att vinna de här matcherna.

Vad betyder det för fortsättningen av allsvenskan?

– Det ger oss andrum. Inte för att vi har legat pyrt till, jag tycker att vi har förtjänat fansens tro på oss. Men det hade varit meningslöst om fansen står och sjunger om tålamod för samtidigt måste man ha kortsiktiga resultat för att kunna nå de här långsiktiga målen. Annars kommer man tillbaka i de gamla hjulspåren.  

– Det är viktigt för föreningen att visa fansen, de här segrarna betyder oerhört mycket, säger August Erlingmark.

Fotnot: Målvakten Thomas Wernerson vann både SM-guld och Uefacupen med IFK Göteborg på 1980-talet. Sedan blev han klubbdirektör för klubben. Han är dock inte släkt med Victor Wernersson. Magnus Erlingmark, pappa till August Erlingmark, spelade för IFK Göteborg mellan 1993–2004. Han vann flera SM-guld och spelade även i Champions League för Blåvitt.

Foto: TT
Wernersson och Erlingmark.
De har gjort flest säsonger i Allsvenskan 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM